V tem primeru se splača poskusiti dieto, ki traja en teden, pokaže namreč, ali je visok tlak povezan predvsem z napačno prehrano. Če je, ga bo predlagana dieta znižala, pri tem bomo seveda tudi shujšali, pa tudi utrujeni bomo manj. Diabetiki naj namesto sadja pojedo več zelenjave in tudi kakšen košček mesa več.
Zajtrk
Vse dni v tednu je približno enak – pojemo 25 dag svežega sadja, priporočljivi so predvsem jabolka in agrumi. Diabetiki naj si privoščijo avokado, kumare, paradižnik, papriko ali kakšno drugo zelenjavo, ki jo brez težav jemo surovo. Zraven pijemo ne premočno kavo in čaj.
1. dan
Za kosilo jemo sadje, količina ni omejena, zraven pa košček polnozrnatega kruha. Za večerjo spet sadje, kolikor ga hočemo.
2. dan
Za kosilo si pripravimo solato iz paradižnika, paprike in kumar, zabeljeno z žlico olja, zraven pojemo kos polnozrnatega kruha. Za večerjo si skuhamo gosto zelenjavno juho brez moke in maščobe, na koncu pojemo še 5 dag pečenih piščančjih prsi brez kože.
![sportne-igre-mladih, plazma-sportne-igre, tekmovanje, sport](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2025/02/06/f111cd9f0466dfebc68bd3355f1d2e3d/67ada12247310/f111cd9f0466dfebc68bd3355f1d2e3d.jpeg)
Zanimivosti
Začela se je nova sezona Športnih iger mladih
3. dan
Vsak dan si skrbno merimo tlak. Če se občutno zniža, ga bomo lahko v prihodnje sami uravnavali tako, da bomo izločili moko, sladkarije in hitro hrano, polno aditivov.
Za kosilo si pripravimo zelenjavno ponev – na dveh žlicah olja zdušimo cvetačo, papriko, jajčevce in nekaj gob, zraven pojemo kos polnozrnatega kruha. Večerja: skleda začinjene solate (zelena, paradižnik, paprika, kumare, mlada čebula) s pol kuhane in zrezane hrenovke, ki jo primešamo solati.
4. dan
Za kosilo imejmo sadje, kolikor ga moremo pojesti, lahko si pripravimo tudi sadno solato. Za večjo je le nekaj rezin svežega ananasa.
5. dan
Kosilo naj bo glavica cvetače, kuhana, prelita z jogurtom in potresena z žlico parmezana, zapečemo jo v pečici, zraven jemo solato. Za večerjo jemo zelenjavno juho in kos kuhane ribe.
6. dan
Za kosilo naj bo na žaru popečeni jajčevci, zabeljeni z malo kisa, česna in žličko olja, velika skleda solate. Za večerjo rižota iz 8 dag riža, šampinjonov, graha in paprike, brez maščobe.
7. dan
Za kosilo si privoščimo narastek iz bučk (na tanko zrezane bučke zmešamo z jajcem, petimi žlicami kisle smetane in žlico parmezana, zapečemo), zraven jemo solato, za večerjo pa solato iz stročjega fižola, košček piščanca brez kože na žaru.