Hrana za zdravje

7-dnevni jedilnik: Kaj jesti, če imate visok pritisk?

Sonja Grizila/Revija Jana
14. 2. 2025, 15.00
Deli članek:

Hitrih diet nikakor ne priporočamo, druga reč pa je, če smo brez pravega razloga utrujeni in če se nam je zvišal krvni tlak, zdravnik pa grozi z zdravili.

Profimedia
Z dieto boste ugotovili, ali je visok tlak povezan z napačno prehrano.

V tem primeru se splača poskusiti dieto, ki traja en teden, pokaže namreč, ali je visok tlak povezan predvsem z napačno prehrano. Če je, ga bo predlagana dieta znižala, pri tem bomo seveda tudi shujšali, pa tudi utrujeni bomo manj. Diabetiki naj namesto sadja pojedo več zelenjave in tudi kakšen košček mesa več.  

Zajtrk

Vse dni v tednu je približno enak – pojemo 25 dag svežega sadja, priporočljivi so predvsem jabolka in agrumi. Diabetiki naj si privoščijo avokado, kumare, paradižnik, papriko ali kakšno drugo zelenjavo, ki jo brez težav jemo surovo. Zraven pijemo ne premočno kavo in čaj.

1. dan

Za kosilo jemo sadje, količina ni omejena, zraven pa košček polnozrnatega kruha. Za večerjo spet sadje, kolikor ga hočemo.

2. dan

Za kosilo si pripravimo solato iz paradižnika, paprike in kumar, zabeljeno z žlico olja, zraven pojemo kos polnozrnatega kruha. Za večerjo si skuhamo gosto zelenjavno juho brez moke in maščobe, na koncu pojemo še 5 dag pečenih piščančjih prsi brez kože.

sportne-igre-mladih, plazma-sportne-igre, tekmovanje, sport

Zanimivosti

Začela se je nova sezona Športnih iger mladih

3. dan

Vsak dan si skrbno merimo tlak. Če se občutno zniža, ga bomo lahko v prihodnje sami uravnavali tako, da bomo izločili moko, sladkarije in hitro hrano, polno aditivov.

Za kosilo si pripravimo zelenjavno  ponev – na dveh žlicah  olja zdušimo cvetačo, papriko, jajčevce in nekaj gob, zraven pojemo kos polnozrnatega kruha. Večerja:  skleda začinjene solate (zelena, paradižnik, paprika, kumare, mlada čebula) s pol kuhane in zrezane hrenovke, ki jo primešamo solati.

4. dan

Za kosilo imejmo sadje, kolikor ga moremo pojesti, lahko si pripravimo tudi sadno solato. Za večjo je le nekaj rezin svežega ananasa.

5. dan

Kosilo naj bo glavica cvetače, kuhana, prelita z jogurtom in potresena z žlico parmezana, zapečemo jo v pečici, zraven jemo solato. Za večerjo jemo zelenjavno juho in kos kuhane ribe.

6. dan

Za kosilo naj bo na  žaru popečeni jajčevci, zabeljeni z malo kisa, česna in žličko olja, velika skleda solate. Za večerjo rižota iz 8 dag riža, šampinjonov, graha in paprike, brez maščobe.

7. dan

Za kosilo si privoščimo narastek iz bučk (na tanko zrezane bučke zmešamo z jajcem, petimi žlicami kisle smetane in žlico parmezana, zapečemo), zraven jemo solato, za večerjo pa  solato iz stročjega fižola, košček piščanca brez kože na žaru.