Zdravje

Zakaj so buče dober dodatek k prehrani?

Mija Ren / revija Bodi zdrava
27. 10. 2024, 17.00
Deli članek:

Uživanje buč je zdravo zaradi številnih hranil, ki jih vsebujejo, in koristi, ki jih prinašajo telesu.

Pexels
Imate radi buče?

* Vsebujejo izredno veliko vlaknin
Buče so bogate z vlakninami, ki izboljšujejo prebavo, pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi ter pripomorejo k daljšemu občutku sitosti, kar lahko pomaga uravnavati telesno težo.

* Imajo malo kalorij
Buče imajo nizko energijsko vrednost, zato so odlična izbira za tiste, ki želijo zmanjšati vnos kalorij, hkrati pa ohraniti vnos hranil.

Profimedia
Juha iz pečene maslene buče.



* V njih je veliko vitaminov in mineralov

Bogate so z vitaminom A, ki podpira zdravje oči in pripomore k zdravju kože, vsebujejo pa tudi vitamine C, E, K, vitamine skupine B ter minerale, kot so kalij, magnezij, kalcij in železo. Vitamin C pomaga krepiti imunski sistem, pospešuje regeneracijo tkiv in podpira zdravje kože, kalij pa pomaga uravnavati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

*Vsebujejo tudi antioksidante
Vsebujejo močne antioksidante, kot so betakaroten, lutein in zeaksantin, ki pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali, zmanjšujejo vnetja in pripomorejo k boljšemu zdravju srca.

*Podpirajo zdravje oči
Betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A, je ključen za zdravje oči. Poleg tega lutein in zeaksantin, ki sta v bučah, prispevata k zaščiti oči pred škodljivimi UV-žarki in starostno degeneracijo makule.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!