Sezona kovine
Jesen je čas elementa kovine, ki organizira, shranjuje, določa omejitve in varuje telo. Elementu kovine pripadajo pljuča in debelo črevo. Po TKM pljuča uravnavajo vitalno energijo telesa. Ena od njenih pomembnih nalog je nadzor kroženja obrambne energije na površini telesa med kožo in mišicami, s čimer ščiti telo pred vdorom patogenov. Če sta pljučna in obrambna energija šibki, je telo jeseni izpostavljeno napadom vetra, mraza in vlage, zaradi česar se hitro pojavijo prehladi, gripe, astma, alergije, bolečine v sklepih in težave s kožo.
Suhost vpliva na pljuča
Jesenski meseci veljajo v kitajski medicini za suho obdobje. Pljuča imenujemo »nežni organ«, ker veljajo za najbolj zunanji organ in povezujejo telo z zunanjim svetom. Je prvi organ, ki ga prizadenejo zunanji vplivi; zlahka ga napadejo patogeni dejavniki, kot so veter, mraz ali vročina, in zelo dovzeten je za suhost, zlasti jeseni. Suhost pljuč in debelega črevesa jeseni lahko izvira tudi iz notranjega stanja pomanjkanja hladilnih in vlažilnih tekočin, ki jih proizvajajo pljuča – kar se kaže v suhosti sluznice nosu, ust in pljuč, kot suha koža in nagnjenost k zaprtju. Čezmerno suh zrak, kakršen je v zelo vročem in suhem podnebju, ali suh zrak zaradi pregrevanja pozimi ali klimatskih naprav poleti lahko zelo izčrpa pljučne tekočine jin. Suhost, ki prizadene pljuča in debelo črevo, lahko povzroči suh kašelj z malo ali brez sluzi ali sluz, ki jo je zelo težko izločiti, suho grlo, vneto grlo, suho blato in tudi zaprtje.
Nos in pljuča
Po TKM je nos čutni organ pljuč. Če je pljučna energija šibka, lahko v jeseni veter, mraz in vlaga zlahka prizadenejo nos, nekateri so nagnjeni k alergijam, vnetju sinusov in rinitisu. Kadar sluz nastane zaradi pomanjkanja energije vranice, se pogosto skladišči v pljučnem sistemu, z nosom in sinusi vred, kar povzroči zamašen nos, izcedek iz nosu, nosne polipe ter pritisk v nosu in sinusih.
Koža pripada pljučem
Koža je del sistema pljuč in pore nadzorujejo pljuča. Ob koncu poletja velja, da so pore odprte, da lahko odvečna poletna toplota zapusti telo. V jeseni pa se morajo pore bolj zapreti, da preprečimo, da bi jesenski veter in mraz čezmerno prodirala v telo in povzročala bolezni. Ob menjavi letnih časov se lahko pljuča s težavo prilagodijo na premik. Če se pore ne zapirajo, ko je to potrebno, lahko vdor vetra povzroči prehlade, gripe ter težave s kožo, kot sta izbuh ekcema in luskavice.
Kako ohraniti zdrav pljučni sistem po TKM?
Akupunktura
Po navadi že nekaj akupunkturnih terapij pomaga telesu, da se lažje prilagodi na spremembo letnih časov. Akupunktura na telo vpliva celostno, krepi tam, kjer vlada primanjkljaj, ter odvaja odvečno, staro energijo tam, kjer zastaja. V jesenskih mesecih se zdravniki TKM osredotočijo na krepitev pljučnega in vraničnega sistema, ki skupaj gradita dober zaščitni, imunski sistem telesa.
Kitajska zelišča
Nekatera kitajska zelišča lahko večina ljudi doda hrani in jih uživa (ne glede na diagnozo kitajske medicine), da se telo pripravi na jesen, ali pa jih jemlje kot formulo za lažje prilagajanje spremembam.
Astragalus se pogosto dodaja k juham in enolončnicam za krepitev obrambne energije telesa.
Klasična zeliščna formula six form je poznana po tem, da neguje pljučno energijo jin, ki odpravlja suhost, prav tako kot double force form, ki krepi pljučno in obrambno energijo ter skrbi za dober imunski sistem.
Tudi hruška naši je odlična, kadar želimo navlažiti pljuča. Še večji učinek dosežemo, ko so hruške skuhane, dodamo pa jim lahko tudi pest jagod goji in žlico medu.
Prehrana v jeseni
Po kitajski medicini je uživanje sezonske hrane na splošno najboljše, razen če vaše telo potrebuje druga, posebna zunajsezonska živila, da popravi neravnovesje. Poleti se ljudje ohladimo tako, da uživamo hrano, ki je zelo jin, vključno s številnimi svežimi sadeži, kot so lubenice, ananas in jagodičevje, ter zelenjavo, kot so koruza, paradižniki in kumare, ki dozorijo poleti. Pozimi se ljudje grejejo tako, da jedo sezonsko hrano, ki je močno jang, kot so korenasta zelenjava, por, ingver, česen in čebula. Narava proizvaja pravo hrano za vsak letni čas, ki nam pomaga, da ostanemo v ravnovesju.
Ko se poletje bliža koncu, je čas za prehod s solat ter surovega sadja in zelenjave na toplo kuhano hrano, kot so juhe in enolončnice s korenasto zelenjavo in nekaj mesa. Dobra hrana za uživanje jeseni vključuje sadje, kot so hruške (azijske in zahodne sorte), jabolka in kaki za vlaženje suhosti, buče in korenasto zelenjavo ter majhne porcije organske govedine in jagnjetine.
Jeseni opustimo stare vzorce destruktivnega vedenja
Pljuča in debelo črevo sta povezana s čustvom žalosti ter shranjevanjem in sproščanjem. To je še posebej primeren čas v letu, da predelamo in opustimo žalost, stare vzorce destruktivnega vedenja, potlačena čustva in celo fizične stvari, ki vam niso več v pomoč. Energija shranjevanja jeseni je uravnotežena, ko shranite tisto, kar resnično potrebujete ali imate radi, in sprostite tisto, kar je nepotrebno ali nezaželeno.
Jeseni zaščitite zadnji del vratu in zgornji del hrbta
Med menjavo letnih časov, predvsem pa ob pojavu vetra in nenadnega mraza, je zelo pomembno, da se primerno oblečemo. V kitajski medicini zadnji del vratu in zgornji del hrbta veljata za prvo obrambno linijo pred zunanjimi patogeni, kot sta veter in mraz, zato vedno nosite zaščitni šal, ko greste ven v hladno ali vetrovno okolje. Podobno zaščitite vrat in zgornji del hrbta, tako da poskrbite, da bodo vaši lasje po umivanju suhi, preden greste ven ali spat.
Želim vam obilo notranjega miru in veselja v času mavrične jeseni.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.