Zjutraj nam po navadi vsem zmanjkuje časa za tisto, kar je pravzaprav za naše zdravje najpomembnejše: za pripravo zdravega zajtrka. Tega nikar ne preskakujte. Izvolite nekaj idej.
POLNOZRNATI KRUH Z AVOKADOM IN JAJCEM
Sestavine:
- avokado
- sol
- limona
- olivno olje
- kruh
- 2 jajci
Priprava:
Najprej se lotite avokadovega namaza. Sadež zarežite po polovici in konca obrnite v nasprotni smeri, da boste brez težav ločili oba dela. Z žlico iz polovice sadeža izdolbite jedro, ga v posodi z vilicami dobro pregnetite, dodajte sol, poper in nekaj kapljic limonovega soka ter vse skupaj dobro premešajte. Ko je namaz pripravljen, ponev namastite z nekaj kapljicami olivnega olja in počakajte, da se površina segreje. Medtem tanko rezino polnozrnatega kruha prerežite na polovico in ju premažite z avokadovim namazom. Za konec na hitro pripravite še jajci na oko, ju položite na rezini kruha, posolite in popoprajte – in sijajen zajtrk je pripravljen.
JUTRANJE SANJE
Sestavine:
- jagode
- grški jogurt
- kosmiči
Priprava:
Jagode operite in narežite na manjše koščke. V kozarec v plasteh naložite jagode, nekaj kosmičev in nato še grški jogurt. Dobili boste okusen, zdrav in bogat prigrizek, ki si ga lahko naredite že zjutraj ali kot malico med obroki.
OMLETA S ŠPARGLJI
Sestavine:
- šparglji
- jajca
- svež peteršilj
- olivno olje
- sol
- poper
Priprava:
Šparglje operite in jim odrežite spodnji, oleseneli del. Segrejte ponev, nanjo kapnite malo olivnega olja in specite šparglje. Medtem v skledico ubijte jajca in jih z vilicami ali ročno metlico žvrkljajte toliko časa, da beljak ni več viden, nato jajca solite in zmes zlijte v segreto ponev. Z robov ponve jajčno zmes potegnite na sredino in pri tem držite ponev nekoliko poševno, da tekočina steče proti robu. Postopek ponavljajte toliko časa, da se omleta povsod rahlo strdi. Nato omleto pustite pri miru, da se na spodnji strani rahlo zapeče. Po dobre pol minute ponev odstavite in na polovico omlete položite šparglje, vrhnji del pa z lopatko ali kuhalnico prepognite proti sredini. Omleto pred serviranjem potresite s sveže sesekljanem peteršiljem in že imate okusen obrok.
KRUHEK Z RIKOTO IN MALINAMI
Sestavine:
- polnozrnati kruh
- maline
- rikota
- pinjole
Priprava:
Odrežite rezino kruha in jo premažite z rikoto. Dodajte nekaj malin, nato kruhek popestrite še s pinjolami.
LEDENA BOROVNIČEVA KREMA
Sestavine:
- 3 žlice semen čije
- 3–4 žlice kokosove moke (kosmičev)
- 3 žlice grškega jogurta
- 2 žlici vode
- 4–5 žlic zamrznjenih borovnic
- vanilja
Priprava:
Vse sestavine zmešajte s paličnim mešalnikom. Po želji dodajte še ščepec cimeta.
VEGETARIJANSKI ZAVITEK IZ SIRA IN ZELENJAVE
Sestavine:
- polnozrnata tortilja
- sir čedar
- lahek zrnat sir
- špinača
- korenček
- ščepec popra
Priprava:
Operite špinačo in nastrgajte korenje. Po želji polnozrnato tortiljo rahlo namočite z vodo, nato jo popecite v ponvi. Popečeno tortiljo premažite z zrnatim sirom, dodajte nariban čedar, korenje in mlado špinačo. Po okusu začinite s soljo in poprom. Nato tortiljo zavijte in še malo popecite v ponvi.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.