Za jedilno mizo pri zajtrku razpravljamo o načrtih, dogodivščinah, ko gostimo prijatelje, in o tem, kako se je obrnil dan ob večerji, ko spet sedemo vsi skupaj in strnemo misli. Ni le predmet, povezan s prehranjevanjem, temveč predvsem predmet, ki je namenjen druženju. Pri izbiri zato velja biti pozoren na nekaj ključnih dejavnikov, ki nas lahko obvarujejo težav, nezadovoljstva in zagat. Pred nakupom preverite ključne dejavnike, ki so povezane z velikostjo, razmislite o podnožju in materialih.
Kakšna je primerna velikost?
Izjemno pomemben dejavnik pri izbiri jedilne mize je njena velikost, ki je odvisna od velikosti prostora in velikosti družine. Če boste izbrali premajhno mizo, se boste ob vsakem obroku »dregali« pod rebra, če boste izbrali preveliko, se boste s težavo premikali vse naokrog, prav tako pa lahko grdo skazi prostor.
Zato je smiselno ob nakupu razmisliti o mizi, ki bo v prvi vrsti zadostila vašim potrebam in potrebam vaše družine. Pomembno je, da lahko za njo posedete vse družinske člane, vključno z vsaj dvema gostoma. Kako je s prostorom? Pri velikosti mize načrtujte, da naj bo okoli nje vsaj meter prostora. Od stene naj bo miza odmaknjena najmanj za globino stola, od kuhinjskih delov prav tako in še vsaj 30 dodatnih centimetrov.
Izbrati okroglo ali pravokotno?
Tudi oblika mize je pomembna. Če gre za manjši prostor, je smiselno razmisliti o okrogli mizi. Zakaj? Ker je bolj fleksibilna in zasede manj prostora, obenem pa se boste lažje »stisnili«, če boste imeli več gostov. Težava se pogosto pojavi pri razširjanju okroglih miz, saj so te pogosto fiksnih velikosti.
Ob nakupu zato razmislite o možnosti izvlečnih delov, s katerimi jo lahko razširite. Pravokotne mize so načeloma bolj priročne in skoraj vedno imajo dodana vodila za podaljšanje. Res pa je, da zavzamejo več prostora.

Njena.si
Mestni utrip že 20. leto spremlja ikonična Rotarijska ura na križišču Ajdovščina
Dobro je poznati dimenzije
Najboljše razmerje za mizo je dolžina, ki je dvakratnik širine. Pri širini upoštevajte, da naj bo prostora za dva nasprotno postavljena pogrinjka in nekaj posode na sredini.
Večina pravokotnih miz je v velikosti od 75–90 centimetrov v širino in 150–180 centimetrov v dolžino. Taka miza je v povprečju primerna za do šest ljudi, zagotovo pa bodo sproščeno za njo sedeli štirje. Pri mizi dolžine 210 cm bodo lahko ob strani sedele tri osebe, medtem ko pri dolžini 280 cm štiri. Upoštevajte, da je povprečna širina stola 60 centimetrov. Ne pozabite upoštevati še podnožja; izberite takšnega, ki bo za noge čim manj moteče.
Kakšni naj bodo materiali?
Ponudba miz na trgu je precej široka. Še vedno najraje izbiramo mize iz lesenih materialov, veliko pa je tudi takšnih iz umetnih mas in materialov pa tudi takih, ki so v kombinaciji z različnimi materiali.
Za lesene mize se odločamo predvsem zaradi prijetnega občutka in topline materiala. Poleg tega je izbira lesa izredno trajnostna, številne pa prepriča tudi vzdržljivost. Leseno mizo je tudi veliko lažje vzdrževati, saj jo lahko sproti in zmeraj znova zaščitimo z lakom ali oljem, kako pogosto, pa je odvisno od osončenosti, pogostosti uporabe in drugih dejavnikov.
Podnožje jedilne mize
Tip podnožja se prilagaja potrebam in željam posameznika. Če so bila podnožja nekoč po navadi v stilu zgornje površine, se danes skladajo s stilom domovanja in željami posameznika. Posebnih omejitev ni, velja pa upoštevati, da lahko zavzamejo veliko površino mize in da zavzamejo veliko prostora za razporeditev stolov. Danes so najpogosteje izbrana podnožja še vedno lesena, a te vse pogosteje zamenjujejo tudi kovinska ali jeklena. Kot pravijo proizvajalci, pa se od časa do časa pojavlja povpraševanje tudi po steklenih podnožjih.