Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

Mare Koren
9. 11. 2024, 18.35
Deli članek:

Jajca so nedvomno priljubljeno in vsestransko živilo, nepogrešljivo pri pripravi juh, sladic, solat, mesnih jedi pa tudi pijač. A včasih uporaba jajc povzroča zaplete, ki nam kravžljajo možgančke. Koliko časa poširamo jajce, kaj narediti, če se rumenjak razleti, kako preprečiti, da bi jajce med kuhanjem počilo?

Dreamstime
Svežino jajc preverite tako, da jih potopite v vodo.

Kako bi pripravili puhast jesenski biskvit s slivami ali pa jajčno juho, kadar nas muči prebava? Kaj bi si privoščili za zajtrk? Si predstavljate jutro brez na oko ocvrtih jajc ali pa francoskega toasta? Jajca številnim predstavljajo začetek dneva, nasitno malico ali okusno kosilo. A pri uporabi moramo biti tudi precej previdni, sicer se lahko okužimo z nevarno salmonelo.

Kako vemo, ali so jajca sveža

Svežino jajc boste ugotovili z naslednjim preizkusom. Stekleno kozico do treh četrtin napolnite z vodo. Če bo jajce, ko ga potopite v vodo, potonilo, je sveže, če se bo nekoliko privzdignilo, ga lahko še uporabljate, če je priplavalo na površje, ga raje zavrzite.

Lupine v skledi z jajci

Koščke lupin, ki so vam ob trkanju in razbijanju padli v kozico, boste najlažje odstranili prav s kosom jajčne lupine. Trik boste uspešno izvedli tudi z mokrim prstom. Da se to ne bi dogajalo, sicer jajca raje razbijajte na kuhinjskem pultu kot ob robu kozice ali krožnika.

dreamstime
Jajce boste lažje olupili, če boste med kuhanjem v vodo dodali žlico kisa.

Ko rumenjak pobegne k beljaku

Če recept od vas zahteva, da ločite beljake in rumenjake, je zagotovo nekaj najbolj nadležnega, ko rumenjak spolzi v krožnik z beljakom. Rumenjak boste najlažje odstranili in prenesli z uporabo polovice jajčne lupine ali cedila. Uporabite lahko tudi plastenko, ki jo nežno stisnete, da iztisnete nekaj zraka, nato pa prislonite k rumenjaku in pustite, da ga vakuum posrka.

Lažje lupljenje

Trdo kuhana jajca je pogosto težko olupiti. Da bi preprečili to težavo, v vodo med kuhanjem dodajte žlico belega kisa ali četrt žličke sode bikarbone ali žličko soli. Tako bo lupina lažje odstopila in lupljenje bo preprostejše.

dreamstime
Lupine, ki so po nesreči padle v skledo, boste najlažje odstranili kar z drugim delom jajčne lupine ali z mokrim prstom.

Poširana jajca

Poširanja se mnogi raje ne lotevajo, saj se jim zdi zapleteno, a je lahko prav preprosto, če si pomagate s kisom. V kozico z vrelo vodo dodajte žlico kisa, vodo pa, medtem ko dodajate jajca, vrtinčite. Tako se bo beljak lepo oprijel rumenjaka in ne bo plaval okoli.

dreamstime
Pri poširanju vodo vrtinčite in dodajte žlico kisa.