Iz Zagreba na svetovno prvenstvo picopekov v Parmo
Zoran Triglav
25. 10. 2024, 13.33
Posodobljeno: 25. 10. 2024, 17.01
Deli članek:
V Zagrebu na sejmu HoReCa Adria se je Denis Krašnja iz ljubljanske Peruzze na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo picopekov uvrstil na izvrstno tretje mesto
V četrtek, 24. oktobra 2024, so na zagrebškem velesejmu, v okviru sejma HoReCa Adria, potekale hrvaške kvalifikacije za svetovno prvenstvo v pripravi pice 2025, ki bo potekalo v italijanski Parmi. Ta dogodek velja pri naših sosedih za največji spektakel leta na temo pice, podobno kot pri nas državno prvenstvo picopekov, ki bo 30. januarja 2025 v Ljubljani! Najboljši potujejo naprej na svetovno prvenstvo.
V Zagrebu se je pomerilo 21 picopekov iz različnih držav - poleg domačinov so svoje znanje pokazali še Slovenci, Italijani, Bosanci in Poljaki. Kvalifikacije so potekale v organizaciji podjetja Pizza New S.p.A., kiv Italiji že dolga leta velja za eno najpomembnejših na področju pice. Med drugim izdaja ugledno kulinarično revijo Pizza e pasta italiana ter organizira svetovna prvenstva v pripravi teh dobrot.
Tekmovanje je potekalo pod budnim očesom Caterine Orlandi, predstavnice podjetja Pizza New. Za brezhiben potek tekmovanja sta skrbela Josip Vorić - Bepo, poznavalec kulinarike in vinar, ki v Bujah vodi picerijo in konobo Aquarius, ter svetovni velemojster Graziano Bertuzzo.
Slednji je picopek že od svojega 14. leta, že pri 19. letih je odprl svojo picerijo, ki jo skupaj s sestro vodi še danes. Že od leta 1984 je priznan inštruktor, vodi šolo pice in je edini inštruktor, ki je prejel 4. zlato lopatico, najvišje priznanje za inštruktorje picopeke. Med obilico najvišjih svetovnih priznanj je vredno omeniti njegov dosežek, zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 1993 je na svetovnem prvenstvu v Las Vegasu iz kepe testa, težke 450 gramov (to je po standardih količina testa za eno normalno pico in pol), raztegnil pico premera 180 cm!
Šestčlanska mednarodna žirija, sestavljana iz petih ocenjevalcev in ene ocenjevalke, ni imela lahke naloge. Caterina Orlandi je na koncu seštela vse ocene in znana so prva tri mesta:
1. Martin Čirjak – Basta, Zagreb
2. Pasquale Longobardi – Papavero, Zagreb
3. Denis Krašna – Peruzza, Ljubljana
Kljub obilni številčni premoči domačinov je s svojim izdelkom zablestel Denis Krašnja iz ljubljanske picerije Peruzza in si prislužil bron. Za nagrado je poleg priznanja dobil 100 kilogramov najboljše moke za pico.