11. Jestival okusov

Slastni kobariški štruklji na »sto in en« način

Neva Blazetič
8. 10. 2024, 19.44
Posodobljeno: 8. 10. 2024, 19.44
Deli članek:

Kljub muhastemu vremenu in dopoldanskemu deževju so obiskovalci od blizu in daleč ponovno zapolnili kobariški trg na enajstem Jestivalu okusov in kobariške štruklje okušali na »sto in en« način, saj jih vsaka gospodinja pripravi nekoliko drugače. Letos so se obiskovalci sprehajali med 50 stojnicami, bogata je bila spremljevalna ponudba z različnimi delavnicami in dogodki.

Neva Blazetič
Za pripravo štrukljev je pomembna vaja, so povedali na delavnici štrukljev.

»Kobariških štrukljev ni preprosto narediti. Ne uspejo prvič. Brez vaje ne gre,« je na delavnici priprave štrukljev povedala Silvana Skubin s kmetije Skubin v Drežniških Ravnah. Številni so z zanimanjem opazovali, kako so štruklji umetelno nastajali pod njenimi spretnimi rokami.

Neva Blazetič
Kobariški osnovnošolci bodo iztržek od štrukljev namenili za valeto prihodnje leto.

Mladi nadaljujejo tradicijo babic in mam. Pred stojnico učencev kobariške osnovne šole se je vila dolga vrsta obiskovalcev, ki so povpraševali po štrukljih, ki so jih učenci osmega in devetega razreda pripravili za Jestival. »Pozno popoldan jih je že zmanjkalo. Izkupiček bodo osmošolci porabili za organizacijo valete prihodnje leto,« je povedala mentorica Martina Furlani Sovdat. Priznava, da so jo tudi učenci učili izdelovanja štrukljev, med njimi Peter Jazbec iz znane gostilne Jazbec.

Benečija se predstavlja

Na festivalu smo prvič srečali predstavnike turizma iz Benečije DMO. »Predstavljamo 18 mejnih občin na območju Furlanije - Julijske krajine. Ponujamo gubanco della nona. Naslednji teden bomo na festivalu Frike v Tolminu,« pravi Ivan Čipone.

Neva Blazetič
Dobrote za pokušino

Vabi na praznik kostanja 20. oktobra v Burnjak, s tematskim pohodom in sejmom kmečkih in obrtniških izdelkov iz Nadiških in Terskih dolin ter iz Posočja. Iz doline onkraj meje, le streljaj od Robidišča, prihaja Ivica Cencič, ki se je priženil na kmetijo v Benečiji s 64 hektarji površine. Skupaj s soprogo delata na turistični kmetiji, redita šest krav. »Sir in ostale pridelke ponujamo našim turističnim gostom, skoraj nič ne ostane za prodajo na stojnicah. Veseli me, da se ponudniki ob meji vse bolj spoznavamo.« Na stojnicah je bilo še marsikaj vabljivega. Kravji sir so prodajali za 15 evrov za kilogram, ovčjega za 25 evrov.

Pijače, ki so nekaj posebnega

Na ogled je bilo tudi mnogo umetelnih izdelkov izpod rok mojstric in mojstrov obrti. Med njimi lepe kape za mrzle zime, umetelno poslikane pručke za otroke, kupiti je bilo mogoče predelane obleke iz druge roke. Obiskovalci so se lahko seznanili s pijačami, ki jih še nikoli niso pokusili. Denimo s kostanjem, namočenim v rum, ki sta ga poleg ostalega, tudi žganja iz bezga, ponujala gosta iz Domžal. Hotel Hvala oziroma restavracija Topli val ni zatajila s svojimi slastnimi jedmi s pridihom morja, školjkami in še marsičim.

Neva Blazetič
Obiskovalci so se lahko seznanili s pijačami, ki jih še nikoli niso pokusili.

»Jestival okusov in umetnosti je letos privabil največjo ponudbo hrane na stojnicah, letos smo posebno pozornost namenili kralju festivala, kobariškim štrukljem, tudi z razstavo različnih štrukljev v Zeleni hiši. Čezmejno se povezujemo,« za zaključek pove vodja trženja v zavodu Turizem Dolina Soče Andreja Jurkovič. Izteka se festival pohodništva, s katerim, poleg Jestivala in Frika festa, prehajajo v jesensko sezono, z upanjem na lepo vreme in čim več gostov, zlasti pohodnikov in kolesarjev.

Neva Blazetič
Kljub muhastemu vremenu je bil obisk na festivalu množičen.

Estrada

sally-field
Ameriška igralka

Foto: Sally Field pred 78. rojstnim dnevom pozvala, koga naj volijo Američani

Ajda mlaka, oštirka, kralj svoje kuhinje
Kralj svoje kuhinje

Ajda Mlakar na obisku v Oštirki: Očka najrajši je fižolovo solato!

Camilla
Kaj se dogaja?

Britanska kraljica Camilla zbolela, počiva pod nadzorom zdravnikov

Lepa Brena
Priljubljena pevka

Lepa Brena razkrila tri skrivnosti uspešnega zakona in njeno edino neizpolnjeno željo

ana klasnja
Revija Jana

Ana Klašnja o temni plati baleta: 'Po eni strani sem skoraj invalid'

jasna-kuljaj, z-jasno-in-glasno
Z Jasno in glasno!

Botoks, copatki in nepredvidljivi Žan

Zanimivosti

lignosat
Les - material prihodnosti?

Leseni satelit poletel v vesolje

spizza, najpicerija
Brezglutensko

Kaj pa, če pice in drugih dobrot iz testa ne smemo?

reporter, nova-izdaja, november
oglas
Oglasno sporočilo

Janša si je sodbo napisal sam: zelo verjetno je, da bo do volitev obsojen na zaporno kazen v zadevi Trenta

špizza, spizza, anja-suton
Pogovor

Pica, pripravljena z ljubeznijo, je hrana za dušo

domancic1 - foto mjp
Ni bil še čas za njegov odhod!

Tanja Domančić o življenju z Zdenkom, svetovno znanim bioterapevtom

družbena-omrežja-otroci
Škodljivo za mlade možgane

Norvežani in Danci so mnenja, da je treba zvišati starostno mejo za uporabo družbenih omrežij