To, da se na steklenih kozarcih ali skodelicah pojavijo beli madeži ali lise, se dogaja precej pogosto. A čeprav so madeži grdi, na srečo niso škodljivi in se jih praviloma precej hitro znebimo. Če tudi vi iščete krivca, pa ga ne boste našli zgolj na enem naslovu, kajti krivcev je lahko več. Včasih se to zgodi zaradi ostankov detergenta, najpogosteje zaradi trde vode, spet drugič zaradi trkanja steklenih kozarcev med pranjem.
Globoki beli risi in poškodbe
Če so vaši kozarci polni podolgovatih belih risov, govorimo o obrabi stekla. Tega problema pa žal ni mogoče rešiti, ker je steklo poškodovano. Do poškodb običajno pride med pranjem, nastanejo kot posledica vroče vode in detergenta ter zatem še sušenja. Risi so precej pogosti predvsem na kozarcih, ki se pogosto perejo. Da bi vedeli, da gre za mehansko poškodbo, poskusite lise odstraniti z nežnim strganjem ali brisanjem, in če jih ne boste mogli izbrisati, gre zagotovo za mehansko okvaro. Da bi v prihodnje preprečili podobne nevšečnosti, kozarce in stekleno posodo operite tako, da se ne dotika med seboj. Prav tako jih perite pri temperaturi, ki ni višja od 65 stopinj Celzija, saj lahko tudi prevelika temperaturna razlika privede do poškodb stekla.
Trda voda
Za nastale madeže je sploh v Sloveniji pogosto kriva voda, ki je na večjem delu države precej trda. Da bi preprečili bele lise in nastanek madežev tako na steklu kot na posodi, redno dodajajte sredstvo za sijaj. V pomivalni stroj pa od časa do časa vstavite čistilo za pralne stroje, ki bo očistilo šobe in odstranilo sledi vodnega kamna. Preverjajte tudi, da je v pomivalnem stroju zadostna količina soli, ki prav tako prepreči nastajanje vodnega kamna in izpira morebitne nečistoče. Vsekakor je dobro poseči po pralnih tabletah, s funkcijo tri v enem, v katerih so združeni detergent, sredstvo za sijaj in sol.