Kolesar začetnik

S temi nasveti boste pripravljeni na kolesarski potep

M.K.
24. 8. 2024, 15.38
Deli članek:

Kolesarjenje je čudovit šport, ki združuje družinske člane v redkih skupnih uricah ter poskrbi za duha in telo, tako da je srce ravno prav obremenjeno, sklepi pa razbremenjeni.

dreamstime
Prestave so nekakšno odrešilno orodje, ki vpliva na to, da vam bo vožnja v užitek.

Gibanje je še posebej nujno za otroke in mladostnike, saj koristi njihovemu celotnemu razvoju. Pri odraslih pa je pomembno zato, ker preprečuje razvoj kroničnih obolenj ter zavira upadanje gibalnih in psihofizičnih sposobnosti. Za odrasle je dovolj že pol ure zmerno intenzivne telesne aktivnosti na dan. Eden od zelo priporočljivih načinov gibanja je kolesarjenje, ki izboljšuje telesno kondicijo in vzdržljivost. Še posebej to velja, ko kolesarimo tako hitro, da se nekoliko zadihamo in spotimo, pri tem pa se dvigne naš srčni utrip. Za zdravje nam ni treba kolesariti daleč. Dovolj je, da se s kolesom odpravimo po opravkih ali v službo. Že 10 ali 15 minut kolesarjenja na dan je dovolj, pravijo strokovnjaki. Kolesarjenje je zelo primerna oblika gibanja tudi zato, ker od nas ne zahteva posebej drage opreme, članarine ali zelo veliko porabljenega časa. Številne raziskave v mestih so pokazale, da je kolesarjenje v primerjavi z vožnjo (tako z javnim prevozom kot z avtomobilom) in hojo časovno najbolj ekonomično.

Preden se povzpnete na kolo

Najprej pravilno nastavite višino sedeža. Če imate pri kolesarjenju bolečine v sprednjem delu kolena, je morda vaš sedež prenizko nameščen, zaradi česar se noge med kolesarjenjem premalo iztegujejo. To je pogosta napaka začetnikov, saj se večina ljudi počuti bolj udobno in samozavestno, če njihova stopala dosežejo tla. Zaradi napačne višine sedeža lahko dolgoročno tvegate poškodbe, zato bodite pozorni, da je noga ob pritisku na pedal vedno skoraj iztegnjena. Pri pravilni višini sedeža mora biti koleno ob pritisku na pedal rahlo pokrčeno, medenica se ob tem ne sme zibati, biti mora fiksirana na sedež.

Ne obremenjujte se z opremo

Da bi postali kolesar, ne potrebujete čudovitih oblačil, kolesarskih čevljev, novih nogavic ali vrhunskega kolesa. Seveda je lahko lična nova oprema zelo zabavna, vendar ni nič boljšega od občutka, ko na vzponu z vožnjo starega kolesa prehitiš skupino kolesarjev z vrhunskimi karbonskimi kolesi. Pomembno je, da si vzamete nekaj časa in se preprosto odpravite na pot ter vozite. O morebitnih nadgradnjah opreme lahko razmišljate pozneje. Za začetek boste zagotovo potrebovali nekaj osnovnih stvari, kot je denimo kolesarska čelada, vendar se ne obremenjujte s tem, da bi za nakup nove opreme zapravili kupe denarja.

Izogibajte se prevelikih vzponov in razdalj

Začetniški elan pogosto povzroči, da hočemo v kratkem času doseči preveč, temu pa sledijo poškodbe. Kolesarsko kondicijo stopnjujte počasi in svojemu telesu pustite čas, da se samo prilagaja na nove izzive. Ne pozabite na ogrevanje v prvi tretjini vožnje, nato kolesarite v ritmu, v zadnji tretjini pa od sebe dajte vse, kar zmorete. Seveda preudarno, da ne tvegate izgorelosti in omotice.

Uporabljajte prestave

Prestave na kolesu niso kar nekaj, ampak še kako vplivajo na kakovost vožnje. So nekakšno odrešilno orodje, ki vpliva na to, da vam bo vožnja v užitek, saj lahko še kako dobro razbremenijo telo. Kolesarite v enakomernem ritmu, nikoli v prazno ali na vso moč.

Estrada

charlotte
Prikupna reakcija

Princesa Charlotte šokirana nad poljubom Williama in Kate

chad1
Žalostna vest

Nepričakovano umrl dirkač in zvezda filma Karate Kid

Severina
Družinske radosti

Foto: Severina pokazala 85-letno mamo

sebastjan cimirotic 1_arhiv lady
Sebastjan Cimirotić

Legenda slovenskega nogometa na pragu abrahama

Katy Perry, Orlando Bloom
MTV Video Music Awards

Orlando Bloom zmeden med nastopom Katy Perry: Je bil v šoku?

ananas,ženska
Nov TikTok trend

Ste že slišali, da lahko s pomočjo ananasa najdete ljubezen?

Zanimivosti

SpaceX
Komercialna poteza

Video: SpaceX izvedel prvi turistični izlet v vesolje za bogate kupce

velški nogomet, policija
Napaka

(Video) Strelca odločilnega zadetka policisti odpeljali z igrišča

MOL_Move_manjsa
Zanimivosti

Mednarodni sprejem aplikacije MOL Move, naše aplikacije programa zvestobe

školjke-bisernice
Prednosti segrevanja

Italijani v segrevanju morja našli tudi poslovno priložnost

matjaz kek
Zanimivosti

#zVamiSmo: Brez uspešnega soočanja s pritiski ni vrhunskih rezultatov

53966299073_191c9d052e_o
Zanimivosti

Strateško partnerstvo za razvoj celostnega biotehnološkega ekosistema v Sloveniji