Zanimivosti

V bitki za Evropsko nagrado za podjetništvo tudi dva slovenska projekta

Oglasno sporočilo
14. 8. 2024, 08.54
Posodobljeno: 19. 8. 2024, 08.28
Deli članek:

Javna agencija SPIRIT Slovenija je kot nacionalni koordinator maja objavila javni natečaj za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva. Letos bosta našo državo zastopala projekta Zelena regija modrega gospodarstva in Forum obrti in podjetništva, ki osveščata, izobražujeta, navdušujeta in spodbujata različnih ciljne skupine k podjetniškemu, trajnostnemu načinu razmišljanja in delovanja ter na svojem področju beležita vrsto izjemnih rezultatov in dolgoročnih učinkov. Prejemniki evropskih nagrad za podjetništvo bodo razglašeni novembra na letnem MSP srečanju Evropske komisije (SME Assembly) v Budimpešti.

Evropska nagrada za spodbujanje podjetništva prepoznava in priznava najbolj uspešne spodbujevalce podjetništva v Evropi, predstavlja najboljše podjetniške prakse, povečuje zavedanje o dodani vrednosti podjetništva ter spodbuja in navdihuje potencialne podjetnike. Tako kot pretekla leta so tudi letos lahko sodelovali subjekti, ki izpolnjujejo merila za sodelovanje in sicer nacionalne organizacije, kraji, mesta, regije in skupnosti kot tudi javno-zasebna partnerstva med javnimi institucijami in podjetniki, izobraževalnimi programi in poslovnimi organizacijami.

Letos je bilo odprtih šest tekmovalnih kategorij: spodbujanje podjetniškega duha, vlaganje v podjetniške spretnosti, podpiranje digitalnega prehoda, izboljšanje poslovnega okolja in spodbujanje internacionalizacije poslovanja, podpiranje trajnostnega prehoda ter odgovorno in vključujoče podjetništvo. Ker je novi zeleni dogovor glavna prednostna naloga Evropske komisije je trajnostni vidik upoštevan pri vsaki kategoriji.

Komisija na SPIRIT Slovenija se je po pregledu petih prejetih prijav soglasno odločila, da bosta letos Slovenijo zastopala dva projekta, in sicer:  

-       projekt »Zelena regija modrega gospodarstva« v kategoriji »Podpiranje trajnostnega prehoda,« ki gradi na štirih obstoječih danostih in tradicionalnih dejavnostih v porečju reke Ljubljanice: kmetijstvu, naravnih virih, turizmu in gozdno-lesni verigi, zavzema pa se tudi za širše čezmejno delovanje. Pod eno streho želi združiti interese različnih lokalnih ciljnih skupin: kmetov, podjetnikov, obrtnikov in mladih – tistih, ki živijo in ustvarjajo dodano vrednost lokalnega okolja. Cilj je zasnovati enotno regijo kot prepoznano destinacijo, tako v širšem domačem kot tudi mednarodnem okolju, v okviru katere se spodbuja trajnostni in vzdržni razvoj podeželja, zeleni (butični) turizem, sonaravno gospodarjenje, ohranjanje narave ter zagotavljanje ekonomske, socialne in okoljske vzdržnosti. Pri tem sodeluje z različnimi deležniki, kot so lokalne akcijske skupine, regionalne razvojne agencije, naravni parki, občine …  Prijavitelj projekta je 2DOM d. o. o., so. P. – zeleni projekti, v sodelovanju z Društvom Ljubljanica, reka sedmerih imen, so. p.

-       projekt »Forum obrti in podjetništva« v kategoriji »Izboljšanje poslovnega okolja in podpiranje internacionalizacije poslovanja«. Prijavitelj Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije zahteve slovenske obrti in podjetništva zbira že vse od leta 1991 in jih nato na forumu predstavi vsakokratni vladi ter na ta način opozarja na zakone, predpise in administrativne ovire, ki slovenskim obrtnikom in podjetnikom otežujejo poslovanje ter zmanjšujejo njihovo konkurenčnost, aktualni vladi pa predlaga tudi konkretne rešitve.

Oba nominirana  projekta osveščata, izobražujeta, navdušujeta in spodbujata različnih ciljne skupine k podjetniškemu, trajnostnemu načinu razmišljanja in delovanja ter na svojem področju beležita nekaj izrednih rezultatov in dolgoročnih učinkov.

V nadaljevanju letošnjega natečaja bo Evropska komisija izbrala člane komisije, ki bodo na skupnem zasedanju iz nabora prijav posameznih držav izbrali nominirance za ožji izbor v vsaki razpisani kategoriji. Nominiranci bodo povabljeni na zaključno prireditev s podelitvijo nagrad v posameznih kategorijah, ki bo novembra 2024 v okviru letne skupščine Evropske komisije za mala in srednje velika podjetja (MSP Assembly) v Budimpešti.

Lani sta našo državo v bitki za Evropsko nagrado za podjetništvo zastopala dva projekta: projekt »Mladi in Castra« v kategoriji »Spodbujanje podjetniškega duha« in projekt »Green Star« v kategoriji »Podpiranje trajnostnega prehoda«.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste