Stročji fižol spada med priljubljeno poletno zelenjavo in velja za zakladnico zdravja. V njem najdemo številne polnovredne beljakovine, vitamine, antioksidante, baker, folno kislino, kalcij, železo, magnezij pa tudi silicij, ki je nepogrešljiv pri zdravju kože, hrustanca, kosti in vezivnega tkiva. Pri stročjem fižolu običajno »trebimo« konico vršička, a zakaj? Je to potrebno ali počnete to zato, ker je to počela vaša babica?
Odpravlja utrujenost in znižuje holesterol
Stročji fižol ugodno deluje in pripomore k živahnejšemu delovanju. Dokazano odpravlja utrujenost in pomaga pri preskrbi celic s kisikom. Pospešuje presnovo, prav tako spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Dokazano krepi delovanje živčnega sistema, pripomore k učinkovitejšemu delovanju sečil in znižuje holesterol. Svetujemo, da se čim pogosteje znajde na vašem krožniku.
Kot priloga ali samostojna jed
Pri stročjem fižolu lahko izbiramo med različnimi oblikami, barvami in vrstami. Lahko je dolg ali kratek, okrogel ali ploščat. Barvna paleta se premika vse od zelene prek rumene do vijoličaste, njegova priprava pa je sila enostavna in vsestranska. Uporabimo ga lahko v barvitih poletnih juhah ali enolončnicah, okusen je v solatah, omakah, nepogrešljiv pa tudi kot samostojna jed, zabeljena s kislo smetano in ocvirki.
Konico vršička odstranimo ali ne?
Seveda moramo stročji fižol pred uporabo ustrezno očistiti oziroma otrebiti in odstraniti tudi nastavek peclja na spodnji strani stroka po nasvetu naših babic. Kot pravijo sodobni kuharski mojstri, trebljenje fižola na obeh koncih naj ne bi bilo nujno in izvira iz preteklosti, ko so na vrtovih še rasle bolj nitkaste sorte stročjega fižola. Po tem, ko so odstranili špičke, so iz stroka potegnili nitke, ki so tudi po termični obdelavi trde in jih je težko jesti. V zadnjih letih se na vrtovih in njivah pojavljajo sorte brez nitk, zato rezanje špičk ni več potrebno.