Poletna kuhinja

Ali veste, zakaj odstranjujemo konce stročjega fižola?

Mare Koren
4. 8. 2024, 13.55
Posodobljeno: 4. 8. 2024, 14.00
Deli članek:

Končno je dozorel tudi stročji fižol, ki je odlična poletna poslastica. A še preden ga pripravimo, ne smemo pozabiti osmukati konic. Pa je to sploh potrebno?

Dreamstime
Praksa trebljenja fižola na obeh koncih je potrebna pri starih sortah, ki vsebujejo nitke.

Stročji fižol spada med priljubljeno poletno zelenjavo in velja za zakladnico zdravja. V njem najdemo številne polnovredne beljakovine, vitamine, antioksidante, baker, folno kislino, kalcij, železo, magnezij pa tudi silicij, ki je nepogrešljiv pri zdravju kože, hrustanca, kosti in vezivnega tkiva. Pri stročjem fižolu običajno »trebimo« konico vršička, a zakaj? Je to potrebno ali počnete to zato, ker je to počela vaša babica?

Odpravlja utrujenost in znižuje holesterol

Stročji fižol ugodno deluje in pripomore k živahnejšemu delovanju. Dokazano odpravlja utrujenost in pomaga pri preskrbi celic s kisikom. Pospešuje presnovo, prav tako spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Dokazano krepi delovanje živčnega sistema, pripomore k učinkovitejšemu delovanju sečil in znižuje holesterol. Svetujemo, da se čim pogosteje znajde na vašem krožniku.

Dreamstime
Dokazano odpravlja utrujenost in pomaga pri preskrbi celic s kisikom.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Kot priloga ali samostojna jed

Pri stročjem fižolu lahko izbiramo med različnimi oblikami, barvami in vrstami. Lahko je dolg ali kratek, okrogel ali ploščat. Barvna paleta se premika vse od zelene prek rumene do vijoličaste, njegova priprava pa je sila enostavna in vsestranska. Uporabimo ga lahko v barvitih poletnih juhah ali enolončnicah, okusen je v solatah, omakah, nepogrešljiv pa tudi kot samostojna jed, zabeljena s kislo smetano in ocvirki.

Konico vršička odstranimo ali ne?

Seveda moramo stročji fižol pred uporabo ustrezno očistiti oziroma otrebiti in odstraniti tudi nastavek peclja na spodnji strani stroka po nasvetu naših babic. Kot pravijo sodobni kuharski mojstri, trebljenje fižola na obeh koncih naj ne bi bilo nujno in izvira iz preteklosti, ko so na vrtovih še rasle bolj nitkaste sorte stročjega fižola. Po tem, ko so odstranili špičke, so iz stroka potegnili nitke, ki so tudi po termični obdelavi trde in jih je težko jesti. V zadnjih letih se na vrtovih in njivah pojavljajo sorte brez nitk, zato rezanje špičk ni več potrebno.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost