Uporabni triki

Mleko je lahko zelo univerzalna rešitev

Mare Koren
30. 9. 2023, 14.55
Deli članek:

Če smo pred kratkim govorili o mlečnih nadomestkih, ki jih lahko sami pripravimo, vam tokrat razkrivamo, kako je lahko mleko koristen dodatek pri pripravi jedi in tudi pripomoček v gospodinjstvu na splošno.

Dreamstime
Mleko deluje kot čudežno lepilo za porcelan in keramiko.

O mleku in njegovem vplivu na zdravje sicer krožijo različna prepričanja, a nekaj je gotovo, pijemo ga že tisočletja in še zmeraj velja za eno izmed osnovnih živil, ki jih hranimo doma. Mleko je prav tako sestavina številnih jedi, a to ni edini način uporabe v gospodinjstvu, zelo pametno pa ga lahko izkoristmo tudi za kozmetične namene.

Odpravite razpoke v porcelanu

Ima vaš čudoviti porcelanasti krožnik grdo razpoko po dolžini? Nič še ni izgubljeno, obstaja namreč odličen trik, s katerim lahko razpoke skoraj povsem odstranite. Krožnik, vazo, skodelico ali kateri drug predmet z razpokami dajte v večji lonec, prelijte z mlekom in zavrite. Nato ogenj zmanjšajte in pustite, da počasi vre še 45 minut. Beljakovine v mleku naj bi imele čudežno moč pri odstranjevanju razpok. Medtem ko lahko okruške zalepite s česnovim lepilom.

Izboljšajte okus ribam in mesu

Nekatere vrste rib, še posebno tiste, ki živijo bolj pri dnu voda oziroma pogosto rijejo po mulju, med katere spada tudi krap, imajo lahko ob nepravilni peki precej muljast okus. Okus pogosto razvodeni tudi pri zamrznjenih ribah. Da bi si zagotovili svež in dober okus rib, jih vsaj za uro, ali celo čez noč, namočite v mleku. Mleko naj bi ribam povrnilo svežino oziroma odvzelo muljast okus. Enak trik pa lahko uporabite pri pripravi mesa. Če nameravate meso peči ali pražiti, ga večer prej namočite v mleku. Veliko okusnejše in sočnejše bo.

Peka koruze

Nikar ne pozabite na to odlično popestritev večerov, naberite nekaj še dovolj mehke koruze in jo specite na ognju. Če pa si želite, da bi bila še boljšega okusa, jo pred pečenjem ali kuhanjem pomočite v mleko, to bo koruzi dodalo nekaj sladkobe. Še vročo koruzo nato natrite z raztopljenim maslom in nekaj soli ter si tako pričarajte čudovito poletno večerjo.

Estrada

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu