Zanimivosti

Odkrijte skrivnostni dvorec v neposredni bližini Slovenije

Oglasno sporočilo
17. 4. 2023, 08.15
Posodobljeno: 20. 4. 2023, 08.18
Deli članek:

Trakoščan je prelep dvorec v Varaždinski županiji, katerega najstarejši deli segajo vse v 13. stoletje. Predstavlja odlično idejo za vikend izlet ali popestritev odkrivanja županije. V resnici pa se nahaja v neposredni bližini Slovenije, zato ga lahko brez težav umestite na svoj seznam destinacij, ki jih želite obiskati.

Dvorec Trakoščan predstavlja kulturno dobrino, ki jo sestavljajo dvorec, zgradba ob dvorcu, park in del gozdnega parka z jezerom. Danes ni samo spomenik in muzej, ampak tudi naravno spomenik in spomenik parkovne kulture ter gospodarsko-podeželska celota, pomembna tako za kulturo, kot tudi zgodovino Hrvaške. Trakoščan predstavlja edinstveno in celovito doživetje, od drugih podobnih destinacij pa se razlikuje tudi po kontinuiteti, ki jo kaže ohranjena muzejska zbirka, ki je tesno povezana z življenjem njegovih dolgoletnih lastnikov. Danes je Trakoščan priljubljena turistična destinacija vseh, ki želijo dejavno ali sproščujoče preživeti prost dan v naravi, ljubiteljem umetnosti pa ponuja edinstven vpogled v arhitekturo gradu in njegovo zbirko pohištva, posode, orožja, lovstva, slik, fotografij, grafik in knjig.

"Za ogled dvorca potrebujete okoli 45 minut, od tukaj do dvorca pa še kakšnih deset minut hoje. Seveda si lahko ljudje ogledajo tudi park, ki se razprostira na 87 hektarjih in se sprehodijo okoli jezera. Načrtujemo pa tudi dve investiciji. Ena je vzpenjača na sam dvorec, druga pa urejena pot okoli jezera, kar bo omogočilo lažji tudi dostop osebam z ovirami v gibanju," nam je zaupal v.d. direktorja dvora Trakoščan Ivan Mravlinčić. 

Številne muzejske zbirke

Današnja podoba dvorca je rezultat številnih predelav. Najstarejši deli segajo tudi v 13. stoletje, ko je bil dvorec še manjša utrdba. V drugi polovici 16. stoletja je prišel v last družine Drašković, ki ga je imela v lastni vse do leta 1945. Muzejski predmeti izvirajo iz obdobja od 15. do 19. stoletja in se nahajajo v prostorih, ki predstavljajo ohranjene izvirne interierne celote. Med prav posebne spadajo Viteška in Lovska dvorana, Glasbeni salon, Jedilnica in slikarski atelje Julijane Erdödy Drašković. Pomembne zbirke so: zbirka pohištva – pomembna za spoznavanje izvornih historicističnih interierjev druge polovice 19. stoletja; zbirka slik – zanimiva galerija družinskih portretov; zbirka orožja – dragoceni primerki strelnega in hladnega orožja; zbirka fotografij – Draškovići kot pionirji fotografije; zbirka knjig – nahaja se v dvorski knjižnici. Muzejski predmeti so razstavljeni v petih nadstropjih: v kleti se nahaja temnica, sledijo visoko in nizko pritličje ter prvo in drugo nadstropje. Dostopni so skoraj vsi prostori dvorca – od reprezentativnih stanovanjskih do pomožnih, s čimer je obiskovalcem med prijetnim sprehodom približan način življenja hrvaškega plemstva.

Gozd in okolica

Gozd okoli jezera in urejen prostor parka sta zaščitena, deli nekdanje grofovske posesti, ki tvorijo zgodovinsko in naravno celoto, pa lepo ohranjeni. Gozdni park se ponaša z bogato in raznoliko favno, bogastvo vegetacije pa skupaj z jezerom predstavlja skladno okolico. Načrtno urejen park je nastal v drugi polovici 19. stoletja. Takrat je nastalo tudi trakoščansko jezero, ki ima dvojno vlogo; gospodarsko kot ribnik in estetsko kot dekorativni element.

Odpiralni čas in cene

Muzej je odprt vsak dan, tudi med vikendi in prazniki. 

Poletni delovni čas (1. 4.-31. 10.)

Od 10.00 do 18.00 ure

Zimski delovni čas (1. 11.-31. 3.)

Od 09:00 do 16:00 ure.

Cena vstopnice za dvorec  je 7 evrov za odrasle in 4 evre za učence do 18. leta. Vstop v park je brezplačen. 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste