Z origanom - blagi
Zmešamo: 1 pečeno rdečo papriko, 3 čilije vrste jalapeno, 1 rdeč feferon, 2 stroka česna, 4 listke bazilike, 2 žlički posušenega origana, ½ čebule, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici kokosovega mleka, 1 žličko dimljene mlete paprike, 2 žlici limoninega soka, 1 žličko črnega popra.
Dodamo jo omakam za testenine ali marinadi za ribe.
S česnom - zelo oster
Zmešamo: 1 pečeno glavico česna (pred mešanjem jo olupimo), 10 rdečih feferonov, 2 šalotki, 2 žlici belega vinskega kisa, 1 žličko sladkorja, 2 žlici sezamovega ali arašidovega olja, sol, 1 žličko ribje omake.
Odličen dodatek praženi zelenjavi ali kot začimba za piščanca pred peko (odmerimo žličko!).
S šalotko - zelo oster
Zmešamo: 1 šalotko, 2 stroka česna, 8 malih ostrih čilijev vrste scotch bonnet, 3 zrele paradižnike, 2 žlici jabolčnega kisa, 2 žlici sončničnega olja, sol, 1 žlico sladkorja.
Žličko omake dodamo k marinadi za govedino ali jagnjetino. Popestri tudi enolončnice.
Z zelenimi feferoni - blag
Zmešamo: 3 zelene feferone, 1 zeleno papriko, 10 strokov česna, 1 šopek koriandra, 1 šopek peteršilja, 1 žlico kumine, ½ žlice janeževih semen, ½ žlice mletega kardamoma, 1 ½ žličke soli, olivno olje.
Odlična omaka za mariniranje rib ali kot spremljava mehiških ali tajskih jedi.