Zanimivosti

Pikantne omake

J.G., Maja
10. 9. 2017, 09.00
Deli članek:

Pripravljene le v petih minutah.

Z origanom - blagi

Zmešamo: 1 pečeno rdečo papriko, 3 čilije vrste jalapeno, 1 rdeč feferon, 2 stroka česna, 4 listke bazilike, 2 žlički posušenega origana, ½ čebule, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici kokosovega mleka, 1 žličko dimljene mlete paprike, 2 žlici limoninega soka, 1 žličko črnega popra.

Dodamo jo omakam za testenine ali marinadi za ribe.

S česnom - zelo oster

Zmešamo: 1 pečeno glavico česna (pred mešanjem jo olupimo), 10 rdečih feferonov, 2 šalotki, 2 žlici belega vinskega kisa, 1 žličko sladkorja, 2 žlici sezamovega ali arašidovega olja, sol, 1 žličko ribje omake.

Odličen dodatek praženi zelenjavi ali kot začimba za piščanca pred peko (odmerimo žličko!).

S šalotko - zelo oster

Zmešamo: 1 šalotko, 2 stroka česna, 8 malih ostrih čilijev vrste scotch bonnet, 3 zrele paradižnike, 2 žlici jabolčnega kisa, 2 žlici sončničnega olja, sol, 1 žlico sladkorja.

Žličko omake dodamo k marinadi za govedino ali jagnjetino. Popestri tudi enolončnice.

Z zelenimi feferoni - blag

Zmešamo: 3 zelene feferone, 1 zeleno papriko, 10 strokov česna, 1 šopek koriandra, 1 šopek peteršilja, 1 žlico kumine, ½ žlice janeževih semen, ½ žlice mletega kardamoma, 1 ½ žličke soli, olivno olje.

Odlična omaka za mariniranje rib ali kot spremljava mehiških ali tajskih jedi.