Zanimivosti

Katera kosilnica je najbolj primerna za vas

Sašo Avramovič
26. 5. 2015, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V prihodnjih tednih in mesecih bomo pogosteje poprijeli za kosilnico, seveda z namenom, da bo okolica našega doma karseda lepa. Ste se znašli pred nakupom nove? Ne veste, kakšno izbrati? Potem vam bodo prišli današnji nasveti še kako prav. Preverili smo tudi cene posameznih kosilnic.

Profimedia

Arhiv Svet24

mimovrste.com - 219 EUR

V različnih trgovinah in na različnih spletnih straneh je ponudba bencinskih, električnih, baterijskih … kosilnic v tem času zares pestra. Pred nakupom se bomo seveda vprašali, kakšna je najbolj primerna za nas oziroma kakšno izbrati.

Kosilnice se najprej razlikujejo po vrsti pogona. Najpogosteje so opremljene z bencinskim motorjem z notranjim izgorevanjem ali z električnim motorjem. In tako kot se razlikujejo po vrsti pogona, se razlikujejo tudi po uporabi oziroma ni vsaka kosilnica za vsako trato. Za manjše površine (okoli 150–350 kvadratnih metrov) v urbanih okoljih so primerne električne kosilnice, saj njihov doseg omejuje še obvladljiva dolžina električnega kabla. Prednost tovrstnih kosilnic je, da so manj hrupne, morda pa bo koga motil električni kabel pri cenejših različicah. V tem primeru se priporoča nakup akumulatorske ali robotske kosilnice.

Arhiv Svet24

ideo.si - 129,90 EUR

In če so električne bolj primerne za manjše površine, so na drugi strani bencinske bolj uporabne na večjih. Tovrstne kosilnice so zmogljivejše od električnih, modeli brez pogona pa so primerni za površine do 1000 kvadratnih metrov. Strokovnjaki jih priporočajo tudi na površinah, kjer je veliko ovir (grmovje, zunanje okrasne rastline, ribniki, drevesa …), saj je z njimi lažje spreminjati smer košnje. Samohodne bencinske kosilnice (»samohodke«) pa imajo pogosto pogon na zadnji par koles, redkeje na prednjega. Te vrste kosilnica uporabniku »omogoča«, da ne troši toliko energije, saj le hodi in jo upravlja. »Samohodke« imajo lahko več funkcij: stranski izmet, zbiranje trave v koš in mulčenje. Z dobrimi samohodnimi kosilnicami lahko brez težav pokosimo površino do 2000 kvadratnih metrov.

Arhiv Svet24

partners.si - 899 EUR

Baterijske kosilnice so denimo brez električnih kablov in brez vonja po bencinu. Po zmogljivosti se nekako znajdejo med bencinskimi in električnimi in glede na to, da se baterije skoraj vsakodnevno izboljšujejo, postajajo baterijske kosilnice vse bolj uporabne tudi pri košnji na večjih površinah. Marsikdo pa razmišlja o robotski kosilnici, za katero pa bo treba odšteti malce več denarja. Opravila bo delo namesto nas, res pa je, da so tovrstne kosilnice razmeroma počasne. Za 100 kvadratnih metrov površine potrebujejo od ene do dveh ur. Ena izmed prednosti robotske kosilnice je, da je med delovanjem precej tiha.

Poglejmo še nekaj cen posameznih kosilnic. Med drugim se lahko odločite za bencinsko kosilnico McCulloch M40-125, ki na spletni strani mimovrste.com stane 219 evrov, za električno kosilnico Makita ELM3711, ki na spletni strani ideo.si stane 129,90 evra, ali za robotsko kosilnico RoboCut L600, za katero bomo na spletni strani partners.si odšteli 899 evrov. Vse cene treh izbranih kosilnic najdete v treh okvirčkih.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste