Zanimivosti o penečih vinih, ki jih morda niste vedeli
Ob novem letu lahko s kozarčkom penečega vina nazdravite brez slabe vesti. V tej mehurčkasti pijači so napreč prisotni elementi, ki pozitivno vplivajo na razpoloženje.

Peneča vina postajajo vse bolj priljubljena. Čeprav je to vino z mehurčki lep čas veljalo le za pijačo ob novem letu ali posebnih priložnostih, je danes precej drugače. Penine so se namreč v restavracijah uveljavile kot najboljši aperitiv, ki je skorajda povsod zamenjal žgane pijače. Kljub temu pa Slovenci v svetu, kar se tiče penin, veljamo za slabe potrošnike. Na leto spijemo povprečno liter penine na osebo, medtem ko smo pri pitju drugih vin v samem vrhu. A ker ima penina kar nekaj pozitivnih lastnosti, bi si jo – kakopak v zmerni količini – morali privoščiti večkrat. Kot so sporočili iz ormoške vinske kleti Puklavec Family Wines, bi v prazničnih dneh morali posegati po penečih vinih tudi zato, ker nam izboljšujejo razpoloženje. V tej mehurčkasti pijači so namreč prisotni elementi (pri tem ne mislimo alkohola), ki pozitivno vplivajo na razpoloženje. Za še boljši učinek si kozarček penine privoščite ob ribi.
Hvaležna vam bo tudi koža. A v ta namen je ne pijte, pač pa si raje pripravite peninsko kopel: “Ogljikov dioksid v penečih vinih kožo učvrščuje, že omenjeni polifenoli pa jo navlažijo, blažijo vnetja in rdečico, ki se lahko pojavijo na njej. Da bi izkoristili to moč, si iz penečega vina pripravite kopel: zmešajte skodelico mleka v prahu, pol skodelice soli za kopanje, skodelico penine in žlico segretega medu. Mešanico dodajte kadi polni vode. Po namakanju v njej bo polt mehka, navlažena in bo imela zdrav tonus.” .
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se