Kralj svoje kuhinje

Kaj sta ustvarila Ajda Mlakar in Damjan Fink?

Al.S.
8. 10. 2024, 18.40
Posodobljeno: 8. 10. 2024, 18.40
Deli članek:

V ponedeljek ste lahko na Veseljaku in Aktualu spremljali prvo oddajo Kralj svoje kuhinje, ki bo na sporedu na obeh televizijah vsak ponedeljek ob 20.00.

Veseljak
Ajda Mlakar in Damjan Fink sta v oddaji tvorno sodelovala.

V prvi oddaji je Ajda Mlakar šla na Dolenjsko, k Damjanu Finku v hišo Fink, v Irčo vas pri Nove mestu. Kuharskemu mojstru je za izziv iz Spara prinesla štiri orade, špinačo, limete, kruh in oljčno olje, da bi Damjan iz tega naredil lep in okusen krožnik. Damjan se je izziva lotil z navdušenjem.

Damjanu pravijo tudi dolenjski mornar, saj je njihova gostilna znana tudi po vrhunski morski hrani. V svoji gostilni je med težkim obdobjem korone gostil japonskega kuharja, ki ga je naučil vse skrivnosti, kako ravnati z ribami. Nekoč so s Hrvaške dobili ogromno tuno, dvigniti so jim jo pomagali gasilci.

Damjanu v domači gostilni pomagaj njegova prijazna žena Tanja. Zaradi nečakinje se je naučila peči izvrsten brezglutenski kruh, ki ga pohvalijo tudi gostje. Imata dva otroka. Tanja je Damjana kot moža izjemno pohvalila.

Ajda je Damjanu pri ustvarjanju krožnika ves čas pridno pomagala in pri tem prijazno klepetala.

Na koncu se jima je pridružila še novinarka in vremenarka Danica Lovenjak, ki je krožnik z orado in špinačno omako zelo pohvalila. Somelier Gregor Kren jim je h krožniku svetoval ustrezno vino. Z mehurčki in »roza«, ker je vedel, da ima Danica vse to zelo rada.

VR
Krožnik in pripadajoče vino je poskusila tudi Danica Lovenjak.

Recept:

Orada na žaru s špinačno omako in ocvrtim kruhom

Količina: za 4 osebe

Sestavine:

- 4 orade
- ½ štruce belega kruha
- 300 g sveže špinače
- 4 bio limete
- oljčno olje
- sol

Priprava:

1. Orado očistimo in filiramo, nato pa posolimo in naoljimo.

2. Kruh narežemo na manjše koščke in na hitro pocvremo v olju do zlato rjave barve. S penovko jih poberemo iz olja, preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in v pečici, segreti na 160 °C, sušimo od 30 do 40 minut.

3. Špinačo podušimo v ponvi na oljčnem olju, da nekoliko uplahne, nato pa jo prihranimo na krožniku.

4. Fileje ribe popečemo žaru, med peko pa jih večkrat obrnemo.

5. Špinačo damo v kuhinjski mešalnik, dodamo 2 dcl vode in 1 dcl oljčnega olja ter zmešamo v gladko maso. Po potrebi dodamo več tekočine. Pred koncem mešanja špinačno omako solimo in vanjo naribamo limetino lupinico.

6. Popečen kruh skupaj s papirjem za peko preložimo iz pekača, ga lepo razporedimo, prekrijemo s še eno plastjo papirja za peko in povaljamo z valjarjem, da dobimo drobtine. Te preložimo nazaj na pekač in še 5 minut sušimo v pečici, da postanejo zares hrustljave.

7. Na krožnik razporedimo omako in fileje orade ter jih posujemo z drobtinami in limetino lupinico. Jed okrasimo z zelišči in jedilnim cvetjem, na primer cvetovi buč, pehtranom, ognjičem, borečem ali sončnicami.

Estrada

avto
Dražba

Foto: Zdaj imate priložnost, da kupite avto, ki ga je Elvis Presley vozil le nekaj ur pred smrtjo

sally-field
Ameriška igralka

Foto: Sally Field pred 78. rojstnim dnevom pozvala, koga naj volijo Američani

Ajda mlaka, oštirka, kralj svoje kuhinje
Kralj svoje kuhinje

Ajda Mlakar na obisku v Oštirki: Očka najrajši je fižolovo solato!

Camilla
Kaj se dogaja?

Britanska kraljica Camilla zbolela, počiva pod nadzorom zdravnikov

Lepa Brena
Priljubljena pevka

Lepa Brena razkrila tri skrivnosti uspešnega zakona in njeno edino neizpolnjeno željo

ana klasnja
Revija Jana

Ana Klašnja o temni plati baleta: 'Po eni strani sem skoraj invalid'

Zanimivosti

lignosat
Les - material prihodnosti?

Leseni satelit poletel v vesolje

spizza, najpicerija
Brezglutensko

Kaj pa, če pice in drugih dobrot iz testa ne smemo?

reporter, nova-izdaja, november
oglas
Oglasno sporočilo

Janša si je sodbo napisal sam: zelo verjetno je, da bo do volitev obsojen na zaporno kazen v zadevi Trenta

špizza, spizza, anja-suton
Pogovor

Pica, pripravljena z ljubeznijo, je hrana za dušo

domancic1 - foto mjp
Ni bil še čas za njegov odhod!

Tanja Domančić o življenju z Zdenkom, svetovno znanim bioterapevtom

družbena-omrežja-otroci
Škodljivo za mlade možgane

Norvežani in Danci so mnenja, da je treba zvišati starostno mejo za uporabo družbenih omrežij