Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Burger za vegane


Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
31. 5. 2019, 11.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za vse, ki ne uživate mesa ali pa bi vam teknil brezmesni obrok, smo pripravili recept za prav poseben burger.

k s fižolom.jpg
Promocijsko gradivo
Burger s fižolom

Za vegane

Burger s kvinojo in ohrovtom

Za 4 osebe

Priprava: 45 minut

Sestavine: 80 g kvinoje, 100 g ohrovta, 1 rdeča pesa, 150 g korenja, 1 konzerva (400 g) črnega fižola, 150 g ovsenih kosmičev, 1 žlica italijanskih začimb, sol, poper, 80 g rdeče čebule, 1 avokado, 250 g paradižnika, mlada solata, 4 polnozrnate bombetke, 4 žlice veganske majoneze.

Priprava: Kvinojo pripravimo po navodilih na embalaži. Precedimo in počakamo, da se ohladi. Ohrovt umijemo, na grobo zrežemo in 2–3 minute blanširamo v vreli vodi. Odcedimo in na hitro potopimo v ledeno vodo. Peso olupimo, korenje ostrgamo in oboje nastrgamo. Kvinojo in fižol pretlačimo v pire, dodamo ohrovt, rdečo peso in korenje. Kosmiče v mikserju zmeljemo in dodamo zelenjavi. Solimo, popramo, začinimo z italijanskimi začimbami, dobro premešamo. Iz mase oblikujemo 4 polpete in jih za 15 minut shranimo v hladilniku. Potem jih na olju v ponvi hrustljavo popečemo. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Avokadu odstranimo koščico, meso postrgamo z žlico in ga narežemo na krhlje. Paradižnik umijemo in narežemo na rezine. Solato umijemo in osušimo. Bombetke razpolovimo, popečemo kar v ponvi ali na žaru in namažemo z majonezo. Na spodnjo stran položimo polpet, nanj pa solato, avokado, čebulo in paradižnik.

Nasvet

Ohrovt lahko zamenjamo s špinačo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 21, 21. 5. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.