Velikonočna šunka in kar od nje ostane; recept za gorenjsko prato



Za veliko noč je bila seveda na mizi šunka. Verjetno velika. Morda prevelika. Ampak vsekakor slastna, kot se za ta praznik spodobi. In zagotovo je je nekaj tudi ostalo še za večerjo ali kosilo naslednjih dni.
Ostanki pa niso dobri samo za sendviče, ampak z njimi okrepimo tudi juhe, enolončnice in solate, jih dodamo v omlete ali omake za testenine … Lahko pa smo še malo bolj ustvarjalni in jo vložimo v lončke, z njo spečemo pokrito pito ali se poklonimo gorenjski velikonočni tradiciji in pripravimo malce pozabljeni búdl.
Gorenjska prata ali búdl
Kruh narežemo na kocke in ga zmešamo s kislo smetano in jajcema. Na kocke narežemo tudi šunko. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V primerno veliki ponvi segrejemo malo olja, na njem prepražimo čebulo in jo ohladimo. Kruhovi mešanici dodamo meso, česen in ohlajeno čebulo ter dobro premešamo.
Maso razpolovimo, iz nje oblikujemo 2 štručki in ju zavijemo v svinjsko mrežico. Pečemo ju 25 minut na 185 °C.
Medtem pripravimo jabolčni hren tako, da hren in jabolko olupimo in naribamo. Oboje zmešamo, dodamo malo olja in kisa ter začinimo še s soljo in poprom. Pečeno prato narežemo na rezine in jo postrežemo z jabolčnim hrenom. Lahko jo postrežemo toplo ali hladno.
Gorenjska prata ali búdl je značilna velikonočna jed na Gorenjskem, njen recept pa najdemo v različnih lokalnih različicah.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se