V Prlekiji bi se »pogača« morala pisati z veliko začetnico
»Prleško kulturno in geografsko okolje ponuja celo vrsto pestrosti in različnosti, med katerimi je Prlekija skupaj s Slovenskimi goricami, Prekmurjem in delno Halozami Bermudski trikotnik pogač. Tukaj bi se beseda »pogača« morala pisati z veliko začetnico,« je na delavnici v sklopu projekta Spodbujanje ponudnikov za pridobitev pravice do kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija, ki potekala preko spletne aplikacije Zoom, zgodbo o Prlekiji zaokrožil prof. dr. Janez Bogataj.

V svetu se danes daje ogromen pomen jedem štirih letnih časov, kar pomeni, da jedi pripravljamo glede na tisti letni čas, ko so plodovi in druge dobrote zreli. Veliko se namenja prehranski dediščini, vendar ne v smislu kopiranja idej in rešitev iz različnih obdobij zgodovinskega razvoja, ampak predvsem kot nadgradnjo in interpretacijo bogatih rešitev, bolj ali manj odmaknjenih jedi naših prednikov, ki nam v sodobni Prlekiji omogočajo, da ustvarimo identiteto gastronomije.
»Solata na krožniku je zrasla na njivi ob vašem oknu«
Janez Bogataj je mnenja, da je goste potrebno informirati, od kod prihajajo posamezna živila. Gostu, ki sedi pri oknu in dobi neko solato na mizo, pokažemo: »Poglejte, tam je njiva, kjer raste ta solata.« Takšno in podobne zgodbe pa že odlično uvaja gostilna Tramšek v Žerovincih.
Kako jedi približati ljudem
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se