Trgatev 2019 - letos nekoliko pozneje

##IMAGE-3840538##
V pooblaščeni organizaciji (KGZ Novo mesto) so 26. avgusta izvedli 1. vzorčenje za spremljanje dozorevanja grozdja v letu 2019 za vinorodno deželo Posavje.
Podatki dozorevanja grozdja >>>
Po nekoliko poznejšem cvetenju vinske trte lahko v letniku 2019 pričakujemo tudi poznejšo trgatev, gledano na večletno povprečje zadnjih let. Podatki 1. tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2019 (vzorčenje 26. 8. 2019) kažejo na zmerno dozorevanje grozdja. Sladkorne stopnje so še relativno nizke, skupne kisline so še visoke in pH vrednosti nizke, kar predstavlja dobro izhodišče za nadaljnje dozorevanje grozdja. Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. Ob morebitni uporabi botriticida za preprečevanje gnilobe naj vinogradnike opozorimo na nujno upoštevanje karence v izogib težavam pri alkoholnem vrenju mošta.
Še je čas, da se na trgatev dobro in v miru pripravimo: naredimo plan, pregledamo in očistimo potrebno opremo, klet, nabavimo enološka sredstva ipd. Za kletarja je trgatev tudi skrb, odgovornost in krona celoletnega dela. Obsega trganje in sprejem grozdja, razsluzenje oz. maceracijo, pravilen dodatek enoloških sredstev, pripravo na alkoholno vrenje, izvedbo in kontrolo vrenja, morebiten biološki ali kemijski razkis ter nego mladega vina do prvega pretoka. Med omenjenimi procesi potekajo reakcije, na katere lahko s kletarskimi posegi in opremo, dodatki enoloških sredstev in temperaturo vplivamo: jih pospešujemo ali zaviramo. Seveda želimo omejevati tisto, kar našemu moštu ni v prid in ga kvari, hkrati pa omogočati poti, ki na parametre vina vplivajo pozitivno. Kvaliteta vinskega letnika 2019 bo odvisna od številnih dejavnikov, tudi od trgatve, ki mora biti izvedena tako, da bomo v moštu uspeli ohraniti vse naravne sestavine, ki so vinu v prid in omejili procese nastanka bolezni in napak.
Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo, da izkoristite dano priložnost - predvsem pa pustimo grozdju, da na trti zori do doseganja optimalnih parametrov, ki takšno kakovost dopuščajo!
korelacijska tabela (SLADKOR - GOSTOTA - ALKOHOL)>>>
približno določevanje nepovretega sladkorja z refraktometrom>>>
Excel: tipizacija vin (izračun alkoholne stopnje in deleža za največ 5 vin)>>>
dosladkanje - korekcija alkoholne stopnje>>>
Pravilnik o kontroli kakovosti grozdja v času trgatve>>>
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se