Studio D: V Črnomelj na portugalko

##IMAGE-3446770##
Portugalko opevajo te dni tako v Metliki kot v Črnomlju. V črnomaljski kleti se bo jutri začel teden te vinske sorte, ki je svojevrsten posebnež.
Zakaj je portugalka ravno portugalka, smo ob začetku črnomaljskega tedna te vinske sorte spraševali na Studiu D. "Pri nas sorti po domače rečemo tudi potrgalka, tako da bi se tudi vino lahko imenovalo tudi tako. Je pa res, da je trta prinešena iz Portugalske in se zato tako tudi imenuje," pojasnjuje Jaka Bilkerbach, vinogradnik in eden izmed soorganizatorjev črnomaljskega tedna portugalke.
Čeprav sta za Belo krajino značilna zlasti belokranjsko belo in metliška črnina, vse bolj na veljavi pridobiva tudi portugalka. Te sorte sicer na ostalih slovenskih vinorodnih območjih skoraj ne poznajo. Njena največja posebnost je čas. "Medtem ko v večini zidanic še vedno vre mošt, vam v Beli krajini lahko že ponudimo mlado vino portugalko, ki je kot taka torej tudi prvi vinogradnikov zaslužek," pravi Birkelbach. Gre za vino z nižjo alkoholno vsebnostjo, poživljajočo kislostjo in gladko pitno. "V primerjavi s cvičkom jo razlikuje tudi gosta rubinasto rdeča barva," še doda belokranjski vinogradnik.
V prihajajočem tednu v črnomaljski kleti pripravljajo predvsem pokušino tega mladega vina. "Vsak dan od 15. do 22. oktobra se bo predstavil po en vinogradnik z območja Bele krajine, ki prideluje portugalko in ima za to tudi ustrezne papirje," dodaja Ker gre vino izvrstno k pečenemu kostanju tudi ta jesenski dar ne bo manjkal, poskrbeli pa bodo tudi za spremljajoči glasbeno – kulturni program.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Studio D: Jaka Bilkerbach o portugalki