Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sladkih 5 minut: Žirafa rulada (recept)


lokalno
4. 3. 2023, 16.45
Posodobljeno
05. 03. 2023 · 12:57
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzrol.jpg
Shutterstock
Rulada žirafa (Foto: Shutterstock)

##IMAGE-4038767##

Prijateljica me je pred kratkim povabila na najbolj rahlo, okusno in privlačno rulado, kar bi si jih lahko zamislila. Seveda sem nemudoma izprosila recept, saj je to eden tistih, ki jih zagotovo želiš imeti kot asa v rokavu ob naslednji priložnosti za sladkanje z domačimi dobrotami.

Sestavine

10 jajc (beljake in rumenjake ločimo)
1 ščep soli
15 g vaniljevega sladkorja
220 g sladkorja
100 g olja
100 ml mleka (sobna temperatura)
190 g moke
5 g pecilnega
90 g kakava
60 ml vroče vode

KREMA

100 ml smetane s 30 odstotki maščobe
10 g vaniljevega sladkorja
20 g sladkorja v prahu
150 g kremnega sira (maskarpone)

Priprava

1. Beljakom dodamo 15 gramov vaniljevega sladkorja, ščep soli in 110 g sladkorja (polovico natehtanega). Stepemo v sneg.

2. Rumenjakom dodamo drugo polovico sladkorja (110 g) in zmešamo v kremno zmes (približno 5 minut). Nato dodamo olje, moko, mleko in pecilni. V to maso postopoma vmešamo beljake. Nekaj malega mase vzamemo stran, da bomo lahko z njo povrhu narisali vzorec žirafe, v preostalo maso primešamo še kakav, ki smo ga zmešali v 60 ml mlačne vode.

3. Maso damo na peki papir v pekač velikosti 37 x 25 cm. Povrh s svetlo maso, ki smo si jo prihranili, zarišemo (pomagajmo si z vrečko za dekoriranje) linije, s katerimi ustvarimo asimetrične temne kroge, ki bodo spominjali na žirafji vzorec.

4. Pečemo 25 minut na 170 stopinjah Celzija.

5. Vroče testo zvrnemo na peki papir. Odrežemo 1 cm roba, nato 2 cm od roba zarežemo linijo (vendar ne prerežemo testa!) – sem bomo kasneje nadevali kremo. Testo takoj zatem nežno prepognemo oziroma zvijemo v rulado in damo hladit za 2 uri.

6. Vmes pripravimo kremo (zmešamo vse sestavine) in jo, ko je rulada hladna, vbrizgamo v prej zarezano režo. Rulado nazaj zvijemo, obrnemo, da bo krema in del, kjer se testo stika skupaj, na dnu ter povabimo svoje najdražje na poslastico.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 9, 28. 02. 2023.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.