Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Za prste obliznit' - paradižnikova solata z avokadom


M. O. Ž, Zarja
1. 7. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Paradižnik tako kot mnoge ostale vrtnine vsebuje veliko vode, in sicer okoli 94 %, poleg tega pa vsebuje tudi veliko vitamina A in C. Naj se zato čim večkrat znajde na vašem jedilniku. Danes pripravljamo paradižnikovo solato z avokadom.

k vrtna zabava solata.jpg
Revija Zarja
Paradižnikova solata z avokadom.

Paradižnikova solata z avokadom

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Sestavine: 8 rezin kruha iz polnovredne moke, 2 žlici olivnega olja, ½ žličke morske soli, poper, 2 avokada, 4 mesnati paradižniki. Za preliv: 4 rezine slanine, 2 žlici olivnega olja, 3 žlice jabolčnega kisa, ½ žlice medu, ½ žlice gorčice, sol, poper.

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Na dno pekača položimo rezine kruha. Zmešamo olivno olje, sol in poper. S to mešanico premažemo rezine kruha in jih hrustljavo zapečemo (8–10 minut v pečici). Počakamo, da se kruh popolnoma ohladi, potem pa ga vstavimo v plastično vrečko in zdrobimo v drobtine. Avokada razpolovimo, odstranimo koščico, olupimo in narežemo na četrtine. Paradižnike umijemo in narežemo na rezine. Šest avokadovih četrtink pretlačimo v pire, solimo. Za preliv v ponvi brez maščobe popražimo na koščke narezano slanino. Koščke odložimo na papirnato brisačko. Žlico maščobe zmešamo z olivnim oljem, kisom, medom, gorčico, soljo in poprom. Dobro premešamo. Na štiri krožnike položimo po eno rezino paradižnika, pokapljamo s prelivom, naložimo avokadov pire, potresemo s slanino in kruhovimi drobtinami ter to večkrat ponovimo. Četrtino avokada narežemo na šest tankih rezin in jih položimo na vrh vsake solatne zloženke. Pokapljamo še s prelivom in postrežemo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 26, 24. 6. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.