Zloraba položaja?

Sajovic: Urška Klakočar Zupančič je žrtev drame, ki jo režirata SDS in NSi

A. M./STA
11. 9. 2024, 11.50
Posodobljeno: 11. 9. 2024, 12.56
Deli članek:

V opozicijskih SDS in NSi so policiji in okrožnemu tožilstvu v Ljubljani naznanili sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in nevestnega dela v službi zoper predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Odzval se je vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic.

Sašo Švigelj
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Poslanec SDS Danijel Krivec je dejal, so naznanilo pravkar oddali na pošto. "Ugotavljamo, da neke možnosti normalne razprave in dogovora glede pravil, ki veljajo že praktično trideset let, niso več možne, in pričakujemo, da bo nek neodvisni organ tudi o tem odločal," je pojasnil poslanec SDS in dodal: "V dosedanjem delu smo večkrat opozarjali na določene kršitve poslovnika, tudi drugih pravil, ki veljajo v tem državnem zboru, vendar se je predsednica državnega zbora vedno postavila na stališče, da ona kot pravnica in bivša sodnica vse najbolje ve in ne dopušča praktično nobene razprave o tem, kar se nam zdi v parlamentarizmu nedopustno." Ker so "izčrpali vse druge možnosti", so se odločili za naznanilo suma storitve kaznivega dejanja.

Sašo Švigelj
Poslanec SDS Danijel Krivec.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa je povedal, da dve leti opazujejo, kako je "zakonodajni proces dobesedno ugrabljen" in predsednica DZ s podporo koalicije krši poslovnik, zakonodajo in ustavo. Zagotovo pa je sodu izbilo dno, da predsednica DZ ni sklicala izredne seje, ki jo je zahteval del poslank in poslancev.

Sašo Švigelj
Borut Sajovic je stopil v bran predsednici državnega zbora.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic razume potezo SDS in NSi kot poskus diskreditacije in osebnega napada. "Koalicija in poslanska skupina Gibanja Svoboda enotno stojita za predsednico in želita, da se na področju preiskovalnih komisij, ki je, roko na srce, že 30 let nek peskovnik, politična igrača, naredi nek red, predvidljivost in se v odločanje vključi tudi Ustavno sodišče," je povedal Sajovic. Poudaril je, da predsednica DZ brani zakon, ustavo in parlamentarno prakso. "Zdaj je že 14 dni drame na temo preiskovalne komisije. Žrtev te drame pa je predsednica DZ," je prepričan.

Vodja poslancev Svobode je ob tem spomnil še, da je opozicija, ki očita Klakočar Zupančičevi onemogočanje ustanovitve preiskovalnih komisij, dejansko uspela z novo preiskavo. "Kakšna je? Točno taka, kot so si jo želeli, po poti, kot so si jo izbrali," je dejal.

Julija letos so namreč poslanci NSi in SDS vložili zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela delovanje podjetij v slovenski energetiki. Zahteve poslancev predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič še vedno ni dala na dnevni red seje državnega zbora in tako onemogoča, da bi se omenjena parlamentarna preiskovalna komisija sploh ustanovila, opozarjajo v opoziciji.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste