Podravje: Krompir velja za osnovno živilo, a ga pridelamo mnogo premalo
Slovenci imamo radi krompir, saj ga lahko pripravimo na tisoč in en način, poleg tega ga je enostavno pridelati. Da ima krompir, radi rečemo za človeka, ki mu kaj uspe, ne da bi to zaslužil s svojim znanjem, sposobnostjo in prizadevanjem, znan pa je tudi rek, da ima neumen kmet najdebelejši krompir.

Ta okusni gomolj so v Evropo konec 16. stoletja pripeljali pomorščaki. V zgodovini človeštva je odigral pomembno vlogo, saj je ljudi pogosto reševal pred lakoto. Kljub temu pa se je danes krompir znašel na slabem glasu, saj se mu očita, da je nezdravo živilo. Storjena mu je krivica, pravijo strokovnjaki za prehrano. Krompir je daleč od nekoristne povrtnine, je prej dar narave, saj je povsem naraven in ekološko čist, za njegovo rast pa ne potrebujemo umetnega gnojila niti pesticidov (čeprav jih mnogi vseeno uporabljajo), ne vsebuje maščob in holesterola, poleg tega je poln vitaminov in mineralov. Velja za eno najbolj hranljivih rastlin na svetu, ima manj kalorij od kruha, riža in testenin, vsebuje več kalija kot banana, več uporabljivega železa kot katera druga povrtnina, tudi enostavne in zdrave ogljikove hidrate in vlaknine, pri čemer pa seveda nimamo v mislih škodljivega ocvrtega krompirja. Ste vedeli, da nekaj krompirjev na dan pokrije potrebe po vitaminu C? Kljub naštetemu pa so zelo glasni tudi njegovi nasprotniki, tisti, ki mu očitajo škrob, zaradi česar so ga v Veliki Britaniji celo izključili s seznama zelenjave.
Pojemo ga več kot 65 kilogramov, pridelamo pol manj
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se