Pirini keksi so paradni konj kmetije Žitnik že desetletje
Vonj po sveže pečenem kruhu je eden najlepših, zagotovo bi se mu lahko pridružil tudi vonj po sveže pečenih pirinih keksih, ki domuje v pekarni Kmetije Žitnik iz Starošinc. Z domačimi pirinimi keksi ali mašin keksi so začeli snovati dopolnilno dejavnost peke kruha ter peciva in še danes so njihov paradni konj, pravi Robert Žitnik, ob tem pa ostajajo zvesti vodilu: »Za trg je dobro le to, kar je dobro tudi za nas.«

Žitnikovi obdelujejo okrog 28 hektarjev njivskih površin, osnovne kulture so koruza, ječmen, oljne buče in pira. Občasno posejejo še ajdo, proso, sončnice in lan. »Z lanom krmimo kokoši in tako jajca na naraven način obogatimo z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, posledično pa te maščobe vsebujejo tudi naši izdelki,« je pojasnil Robert, ki je kmetijo prevzel od starih staršev. Kmetija, ki je nekoč temeljila na govedoreji, pred leti na prašičereji v povezavi s poljedelstvom, je zadnja leta osredotočena na pridelavo žitaric in predelavo bučnih semen in pire.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se