© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečkarke so pukale lan


lokalno
Sekcija Pečkarke
3. 8. 2019, 14.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_lan__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_lan (1)
_lan__4_.jpg
Arhiv Lokalno.si

»Lan je lan – z njim je delo leto in dan,« so rekli včasih. In tega, koliko dela ter časa zahteva ta za Belo krajino značilna kulturna rastlina, se še kako dobro zavedajo tudi članice sekcije Pečkarke, ki deluje v okviru KUD Božo Račič Adlešiči. Slednje v okviru svojih dejavnosti med drugim skrbijo tudi za to, da danes skoraj pozabljeno pridelovanje lanu, ne utone v pozabo. Andreja, Majda, Mihaela, Vesna in Vida so se tako na vroč avgustovski četrtek odpravile na Babičevo njivo v Marindolu in popukale lan, ki so ga posadile spomladi.

Da bo lan primeren za nadaljnjo obdelavo in kvalitetne končne izdelke, ga je potrebno pukati s korenino vred in čim manj plevela ter natančno zlagati v pest debele šope, imenovane rukovet. Te postavljamo pokonci, v krog enega do drugega in 10 rukovetov je en snopek. Ko so pridne in spretne roke Pečkark lan popukale in zvezale, so ga odpeljale na sušenje v Šokčev dvor v Žuničih.

Ko bo lan suh, bodo seme otukle ter prek rešeta in sita očistile, otučene bilke lanu pa za tri tedne položile na roso na travniku. Narosene bilke bodo nato zvezale v manjše snopiče, da se bodo na soncu osušile. Tako bo lan pripravljen za tučnjo, trenje in mikanje, ki bodo sledili v jesenskem času.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.