Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ormož: Na ormoških njivah zasadili sladki krompir


tednik
Vida Božičko
16. 1. 2019, 09.53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jeruzalem Ormož SAT je podjetje, ki se pretežno ukvarja s poljedelstvom in živinorejo, vendar želijo na seznam svojih glavnih panog uvrstiti tudi zelenjadarstvo. Tega so se lotili malo drugače, saj so lani prvič zasadili kulturo, ki je na slovenskih poljih neznanka. Na štirih hektarjih so pridelali sladki krompir, zanj pridobili certifikat in ga ponudili v trgovske verige.

1547481256_vb-sladki_krompir_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Od konca lanskega leta lahko na trgovskih policah prvič najdete slovenski sladki krompir. To zelenjavo, ki sicer izvira iz Južne Amerike, so na štirih hektarjih zasadili v podjetju Jeruzalem Ormož SAT in tako izpolnili napoved, da se bodo širili v vrtnarstvo. »Doslej so kupci v trgovinah lahko našli le uvožen sladki krompir, mi pa prvi ponujamo lokalno pridelanega,« poudarja direktor podjetja Marko Plohl. Za vstop v to trgovsko verigo so morali vzorec sladkega krompirja poslati na analizo na Dunaj, kjer so potrdili, da je pridelan v Sloveniji in da ne vsebuje ostankov fitofarmacevtskih sredstev. Pridobili so certifikat Global Gap, ki pomeni nadstandard pri pridelavi zelenjave.

»Prehranske navade se spreminjajo, mi pa smo iskali nekaj, česar nihče še ne prideluje na veliko, povpraševanje pa obstaja. Tako smo se odločili za sladki krompir in ga poskusno sadili na štirih hektarjih,« odločitev za gojenje te kulture pojasnjuje Marko Plohl, direktor podjetja Jeruzalem Ormož SAT. Plohl tudi pravi, da so kupci to zelenjavo dobro sprejeli. Meni namreč, da vse več potrošnikov išče drugačno in predvsem zdravo hrano, kar pa sladki krompir nedvomno je, saj je zelo primeren za sladkorne bolnike. Ima namreč nizek glikemični indeks gomolja, vsebuje veliko betakarotena in vitamina E, ima pa tudi večjo hranilno vrednost od navadnega krompirja.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.