Okusi Prlekije na ulicah Ljutomera
Osrednji ljutomerski trg je bil nedavno v znamenju prleških kulinaričnih dobrot. Prleška razvoja agencija in Občina Ljutomer sta po uspešni lanski izvedbi tudi letos pripravili množično gastronomsko prireditev Okusi Prlekije.

Etno-kulinarični dogodek je ljubitelje hrane razvajal z bogato kulinarično ponudbo lokalnih ponudnikov tradicionalne prleške hrane, na voljo je bila pristna prleška kapljica, številni obiskovalci pa so lahko prisluhnili domačim glasbenim ustvarjalcem. Nastopili so otroška folklorna skupina iz OŠ Stročja vas, tamburaška skupina KD Cven, družinski ansambel Fekonja in etno skupina Bosi. Za vrhunec prireditve je poskrbel prleški glasbenik Tadej Vesenjak s svojim bendom.
Sodelujoči na stojnicah so bili vodilni predstavniki gastronomije iz območja LAS Prlekija, to so občine Ljutomer, Veržej, Križevci, Razkrižje, Sv. Jurij ob Ščavnici, Radenci, Gornja Radgona in Apače. Vsak ponudnik je pripravljal tradicionalne prleške jedi ali v tradicionalni ali v sodobni obliki, prilagojeni trendom »streetfood« in »fingerfood«.
Od prleške gibanice do ajdovega krapca
Na tokratnih Okusih Prlekije so se predstavili: Lončarstvo Žuman, Oljarna Kocbek, Babičina hiša, Hotel Jeruzalem, Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, EkoGrünt Trstenjak, Gostilna Zorko, Društvo vinogradnikov Mala Nedelja, Vinska fontana Kapela, Turistična kmetija Vrbnjak, Kmetija Paldauf&Be Eko, Jedro – SKZ Ljutomer Križevci, Iskreno gostinstvo ter Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer – z jedmi, ki sodijo med tradicionalne in so zastopane na območju Prlekije: bučni pesto s česnom, bučni krekerji, prleška gibanica, ajdov krapec, kisla žüpa, traminec, domača salama, gin z bučo in bučnimi semeni, različne bučne jedi, ajdov tris, bučna torta, prleški kozarček, prleški sendvič, bučni rezanci, domači sokovi, proletina, šipon, ocvirkovica, prleška tünka
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se