Ocenjevanje medenih sladkosti


V sklopu prireditev »Dobrote iz belokranjskih čebelnjakov« se je včeraj odvila ena od prvih prireditev. Na poziv belokranjske čebelarske zveze, KGZS-Kmetijske svetovalne službe in Javnega zavoda Krajinski park Kolpa se je odzvalo 31 kuharic - žena in deklet iz belokranjskega podeželja, ki so v ocenjevanje prinesle svoja medena peciva.
Podrobnejših navodil za prvo ocenjevanje medenjakov organizatorji niso podali, zato je bil pristop kuharic različen. Komisija v sestavi: Helena Mrzlikar (predsednica), Janja Bajt Smrekar, Alenka Mežnaršič, Nataša Lilek in edini moški med njimi Stane Plut (čebelar iz Semiča), je prispele vzorce razdelila v dve kategoriji: medenjaki in medena peciva. Medenjake (kot smo jih poznali nekoč) sestavljajo le strogo določene sestavine, izbira dodatkov pri medenih pecivih pa je bolj svobodna. Komisija je ocenjevala: obliko, pečenost in izgled površine medenjaka, pri notranjih kriterijih pa je bila pomembna poroznost, tekstura, barva sredice, vonj, okus in mastifikacija.
Komisija je vse prispele vzorce ocenila kot primerne (in okusne), rezultati in proglasitev ocenjevanja pa bodo znani na otvoritvi belokranjske čebelarske učne poti v Žuničih v soboto, 13. septembra ob 16. uri.
Vabljeni!
Boris Grabrijan
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se