V Avstriji

Hude obtožbe zoper graške kirurginje: Med operacijo luknjo v lobanjo zvrtala 13-letnica

D.K.
26. 8. 2024, 08.54
Posodobljeno: 26. 8. 2024, 09.15
Deli članek:

V Avstriji poročajo o nevsakdanjem primeru. Kot trdi odvetnik 33-letnega ponesrečenca, naj bi najstnica v graški univerzitetni bolnišnici med nujno operacijo kar sama prevrtala njegovo lobanjo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Nevrokirurginja v graški univerzitetni bolnišnici naj bi svoji mladoletni hčerki med operacijo dovolila, da opravi del posega. Neustrezno naj bi ob tem odreagirala tudi ekipa v operacijski dvorani.

Nesrečnik več tednov ni vedel, da je ravno njegova operacija tema številnih medijskih poročil

33-letni Štajerec se je v začetku leta ponesrečil pri gozdarskih delih v okraju Weiz, s helikopterjem so ga prepeljali v univerzitetno bolnišnico LKH in mu nujno operirali glavo. V začetku junija je končno prišlo v javnost, da je graška nevrokirurginja svoji 13-letni hčerki dovolila sodelovati pri operaciji v LKH. Da je bil ravno on tisti, ki se ga je na operacijski mizi lotila kar 13-letnica, je Štajerec izvedel šele čez mesec dni, in sicer od policije.

Po informacijah njegovega odvetnika Petra Freibergerja naj bi hči zdravnice med operacijo ne le pomagala, ampak naj bi celo sama naredila potrebno luknjo v lobanji nesrečnega pacienta. Po mnenju Freibergerja gre za očitno hudo telesno poškodbo, piše Kleine Zeitung, ki tudi navaja, da so v bolnišnici medtem že odpustili kirurginjo in še enega specialista, ki sta bila prisotna pri posegu. Odvetnik 33-letnika pa ob tem opozarja tudi na deljeno odgovornost vseh prisotnih v operacijski dvorani, ki bi imeli možnost preprečiti dogodek.

O zadevi bo odločilo sodišče

Freiberger bo sedaj pravno ukrepal proti vsem udeleženim in za 33-letnika zahteval odškodnino. Zaenkrat je svojega klienta vključil kot zasebno stranko v kazenski postopek, preiskava tožilstva trenutno poteka proti dvema zdravnikoma in petim drugim osebam, prisotnim v operacijski dvorani. "Moja stranka bo nato po potrebi zahtevala odškodnino za bolečino in trpljenje po civilnem pravu," pravi odvetnik. 33-letnik namreč še vedno trpi za posledicami nesreče. Freiberger jasno pove: "Operacija in vrtanje sta bila potrebna, kar za nas ni sporno. Ampak gre za to, da dovoliš 13-letniku, da naredi nekaj takega."

Odvetnika še posebej moti, da vodstvo bolnišnice, odkar se je izvedelo za dogodke, nikoli ni stopilo v stik z njegovo stranko. "Ni bilo stika, nobene razlage ali opravičila, ničesar. To je preprosto nedopustno."

Bolnišnica trenutno ne potrjuje ne zanika, da je 13-letnica sama vrtala. Dejstvo, da je "aktivno sodelovala pri operaciji", je po preiskavi postalo znano šele po izjavi 29. maja. Odpoved obeh zdravnikov ostaja v veljavi, izrečena so bila opozorila preostali kirurški ekipi - ob upoštevanju nadaljnjih posledic, "ki bi lahko nastale zaradi preiskave in morebitnega kazenskega postopka".

Molk do oškodovanca pa pojasnjujejo s tem, da so morali najprej ugotoviti, med katero operacijo je pravzaprav prišlo do incidenta. Ker je nato pacient vstopil v kazenski postopek kot zasebni udeleženec in s tem postal stranka, z njim ni bilo več stikov. Sama operacija pa je po navedbah vodstva bolnišnice potekala brez zapletov.

Estrada

Miley Cyrus
"Flowers"

Miley Cyrus očitajo kopiranje pesmi Bruna Marsa

Sebastian
Izgubil spomin

Pevec Sebastian po halucinacijah v bolnišnici

Diddy
Domnevne spolne zlorabe

Aretacija Sean "Diddy" Combs: Slavnega raperja obtožujejo trgovine z ljudmi

maneskin
Estrada

Pevec skupine Maneskin Damiano David napovedal solo kariero

Lionel Messi
Vrnil se je

Lionel Messi šokiral ob vrnitvi na igrišče: Nova podoba zasenčila mojstrske zadetke

Raiven
Evropska turneja

Raiven se bo z evrovizijsko uspešnico "Veronika" predstavila v Zagrebz

Zanimivosti

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?