Tragedija na luksuzni jadrnici

Potapljači se prebijajo do trupel, izvedenci pa se sprašujejo, kako je kaj takega sploh možno

S.R.
21. 8. 2024, 13.25
Posodobljeno: 21. 8. 2024, 14.06
Deli članek:

Medtem ko potapljači iščejo pogrešane, ki so najverjetneje skupaj z jadrnico potonili na morsko dno, izvedenci iščejo odgovore na vprašanje, kako je lahko tako veliko luksuzno plovilo sploh potonilo.

Profimedia
Iskanje pogrešanih se nadaljuje.

Ob obali Porticella v bližini Palerma na Siciliji se nadaljuje iskanje šestih pogrešanih oseb, ki so izginile ob potopu luksuzne jadrnice Bayesian. Upanje, da bi bili še živi, je neznatno. Kot je znano, so pogrešani britanski tehnološki mogotec Mike Lynch, njegova 18-letna hčerka Hannah, predsednik uprave banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer in njegova soproga Judy ter odvetnik odvetniške pisarne Clifford Chance Chris Morvillo in njegova soproga Neda Morvillo. Bržkone so skupaj z jadrnico potonili na morsko dno. V silovitem neurju se je vse skupaj odvilo izjemno hitro, jadrnica je sodeč po posnetkih nadzornih kamer potonila v vsega minut ali dveh. Kljub temu se je 15 osebam uspelo rešiti, ena smrtna žrtev pa je že potrjena, saj so v vodi malo po tragediji našli truplo kuharja.

Poročali smo že, da so potapljači, ki tudi danes nadaljujejo z delom, včeraj popoldne na trupu jadrnice, ki se nahaja na globini približno 50 metrov, našli vrzel, skozi katero se je mogoče prebiti v notranjost plovila. Operacija je kljub temu mukotrpna, saj imajo potapljači zaradi globine na voljo le 8 do 10 minut časa, preden se morajo vrniti na površje. Obenem so prostori na plovilu izjemno majhni, zato je premikanje izjemno počasno, vsaka ovira pa predstavlja veliko težavo. Jadrnica sicer leži na boku in je na prvi pogled videti v veliko meri nepoškodovana. Danes so pojasnili, da so uspeli vstopiti v eno kabino, a da so jim na poti pohištvo in drugi predmeti.

Po zadnjih podatkih je na kraj prispela tudi ekipa izvedencev iz britanskega urada za preiskave pomorskih nesreč MAIB. To bodo danes izvedli preliminarno preiskavo dogodka. Niso pa vključeni v iskanje pogrešanih, so pojasnili v italijanski obalni straži. Po poročanju tiskovne agencije PA so potapljači danes zjutraj najprej znova preverili trup plovila, pri čemer si pomagajo tudi z daljinsko vodenimi podvodnimi plovili. Prisotni so tudi jamski potapljači.

Profimedia
Od jutranjih ur so na delu znova potapljači.

Kako se je kaj takega lahko zgodilo?

Izvedenci še vedno ne poznajo odgovora, kako je lahko tako velika luksuzna jadrnica, ki je bila domnevno opremljena z najsodobnejšo opremo in izdelana iz najkakovostnejših materialov, potonila v zgolj nekaj minutah. Plovilo, ki je bilo zasidrano v bližini in posadka katerega je pomagala pri reševanju, jo je v istih trenutkih odneslo brez kakršnih koli poškodb ali težav.
»Če je bila vodna tromba, kakor je videti, bi to označil za dogodek črnega laboda,« je za tiskovno agencijo Reuters dejal Matthew Schanck, prvi mož britanske neprofitne organizacije Maritime Search and Rescue Council, ki usposablja pomorske reševalce. Skratka, po njegovih besedah gre v tem primeru za izjemno redek dogodek. Prepričan je sicer, da bodo preiskovalci zadevi prišli do dna. Kot smo že poročali, v prvi vrsti preverjajo, ali je posadka pred neurjem, ki so ga meteorologi napovedali, poskrbela za vse potrebne varnostne ukrepe. Predvsem jih zanima, ali so zaprli vse lopute na plovilu.

Kaj je znanega doslej?

Predstavniki italijanske obalne straže so pojasnili, da je bilo neurje napovedano, a da je bilo bolj silovito od pričakovanj. Nekateri lokalni ribiči so poročali o vodni trombi, ki je imela veliko moč. »Bilo je nenavadno,« je dejal ribič Andrea Carini. 56-metrska jadrnica je bila v usodnih trenutkih zasidrana, jadra pa so bila spuščena. Ob njej se je nahajalo še eno plovilo, 42-metrska jadrnica z imenom Sir Robert Baden Powell. Karsten Borner, kapitanka te jadrnice, je v neurju prižgala motorje, da jo je lahko imela pod nadzorom in da je preprečila trčenje z Bayesianom. Dejala je, da ne ve, ali je uspela motorje prižgati tudi posadka Bayesiana. »Ne zdi se mi, da so storili kar koli narobe. Menim, da jih je moč nevihte presenetila,« je dejala za Reuters. »Vem samo, da so padli na bok z jamborjem v vodi in da so potonili v dveh minutah.«

Se je napolnila z vodo?

Izvedenci si glede te možnosti niso enotni. Kot je dejal Andrea Ratti, profesor z milanske politehnične univerze, je možno, da je vodna tromba poškodovala kakšno ladijsko lino, okno ali drugo odprtino, zaradi česar je začela v plovilo vdirati voda. A je nek britanski izvedenec, ki je želel ostati neimenovan, dejal, da bi trajalo več ur, da bi se jadrnica takšne velikosti do te mere napolnila z vodo, da bi potonila. »Ne vem, če se je ta industrija že kdaj srečala s čim takim. To je grozljivka,« je dejal. Kot rečeno, je jadrnica videti nepoškodovana, a je res, da potapljači vidijo le polovico trupa, ki ne leži na gladini.

Profimedia
Jahta Bayesian, ko je bila še plovna.

Jadrnica z največjim jamborom

Jadrnico Bayesian so leta 2008 izdelali v znameniti ladjedelnici Perini Navi v Toskani, kjer izdelujejo luksuzna plovila. Zaradi svoje zasnove je takrat prejela številne nagrade. Kot so navedli v ladjedelnici, jo krasi največji aluminijast jambor na svetu, ki v višino meri kar 72 metrov. Ratti sicer meni, da tak jambor sam po sebi v neurju za jadrnico ne predstavlja večjega tveganja, s čimer se je strinjal tudi inženir Filippo Mattioni. Po nesreči so se namreč pojavila ugibanja, da bi se lahko jambor v neurju zlomil in morda ob tem poškodoval plovilo. A se po mnenju obeh strokovnjakov v tem primeru ne bi prevrnili. Jadrnica ima kot protiutež jamboru kobilico, s pomočjo katere se plovilo stabilizira. Ratti in Mattioni se tako sprašujeta, ali je bila morda jadrnica zasidrana z dvignjeno kobilico, zaradi česar bi bila manj stabilna.Tako bi lahko začela ob močnih vetrovih nihati kot nihalo, kar bi močno obremenilo jambor. »Ampak tudi če bi se zaradi tega zlomil, to še ni dovolj, da bi pojasnili, zakaj je potonila,« je poudaril Ratti.

Preiskovalci sicer danes zaslišujejo tako priče kot preživele. Kot poroča Guardian, je zaslišanje kapitana jadrnice Bayesian, 51-letnega Jamesa Cutfielda trajalo več kot dve uri. 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste