Ekološka katastrofa

Trumpov zet bo na zaščiteni obali Jadrana zgradil raj za bogataše

U.C.
19. 8. 2024, 10.34
Posodobljeno: 19. 8. 2024, 10.45
Deli članek:

Jared Kushner, zet Donalda Trumpa, ima ambiciozne načrte za gradnjo luksuznih letovišč na območjih Albanije, njegova namera pa je problematična, saj želi raj za bogataše postaviti na koščku raja na Zemlji, ki je zaščiten. Nevladne organizacije, okoljevarstveniki in naravovarstvene skupine so izrazili skrb, da bo gradnja opustošila enega zadnjih divjih obalnih ekosistemov v Sredozemlju.

Profimedia
Za zdaj še neokrnjena obala Albanije.

Pozidali bi del nacionalnega morskega parka Karaburun-Sazan, enega največjih morskih zavarovanih območij v Sredozemlju in ključnega gojišče za ogroženo sredozemsko medvedico, piše Jutarnji.hr. Opustošili pa bi tudi območje Zverneca, enega najpomembnejših habitatov v Evropi, znanega po svoji biotski raznovrstnosti. V teh peščenih sipinah živijo želve karate, laguna Narta pa služi kot zatočišče plamencem, pelikanom in številnim drugim zaščitenim morskim pticam.

Albanija je v začetku leta potrdila spremembe zakona o zavarovanih območjih, ki odpirajo pot gradnji hotelov in drugih projektov strateškega pomena. Opozicija, ki ni glasovala za ta zakon, poudarja, da ni vedela, da bo Jared Kushner vlagal v Sazana in Zverneca, in poudarja, da je zelo zaskrbljujoče, če se zakoni spreminjajo v korist enega vlagatelja.

Kushnerja je pridobil podporo albanskega premier Edi Rama, ki želi v svojo državo pripeljati "odmevne" turiste. Rama je dejal, da država potrebuje tudi visoke goste, saj bi načrtovana gradnja pomola za 400 jaht lahko pripeljala kar 40.000 turistov z globokim žepom. Albanija ja do sedaj veljala za nizkocenovne destinacijo, projekt pa bi v državo pripeljal bogate turiste. Rama je pogledal virtualne upodobitve projekta in je bil "zelo navdušen"

Kushner je o projektih v Albaniji začel razmišljati že leta 2021, ko mu je prijatelj priporočil obisk države. Upošteval je njegov nasvet in Ramo srečal že med prvim potovanjem. A kot je pojasnil v intervjuju za The Washington Post, se z albanskim premierjem takrat ni pogovarjal o konkretnih poslovnih načrtih, je pa opozoril na ogromen turistični potencial države. Nato je še nekajkrat obiskal Albanijo in prehodil del sredozemske obale z nedotaknjenimi peščenimi sipinami in s klifi obrobljenimi plažami. Posebej se je razveselil obalnega predela Zvernec, ki ga je označil za »veličastno platno« za svoje sanje o razvoju luksuznih projektov. "To je kraj, kjer bi ljudje radi bili," je dejal Trumpov zet.

To bi bil doslej največji Kushnerjev projekt, ki bi ga delno financiral njegov okoli tri milijarde dolarjev vreden sklad zasebnega kapitala, v katerega vlagajo predvsem tuji investitorji iz Savdske Arabije. Ob projekt pa so se obregnili tudi protikorupcijski aktivisti, ki opozarjajo, da bi projekti v Albaniji lahko koristili predvsem tujim vlagateljem z Bližnjega vzhoda, ki se prek Kushnerja želijo približati morebitnemu bodočemu predsedniku ZDA Trumpu in njegovim bližnjim, piše Jutarnji.hr.



Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste