Se ne pogajajo

Letališče v Splitu napadla hekerska skupina Akira

G.G./STA
23. 7. 2024, 17.01
Posodobljeno: 23. 7. 2024, 17.03
Deli članek:

Zakaj je na letališču v Splitu v ponedeljek zvečer zavladal kaos? Bili so žrtve hekerskega napada.

Ivana Ivanovic/Pixsell/Bobo
Gneča na splitskem letališču.

Direktor letališča Lukša Novak je danes povedal, da si prizadevajo vzpostaviti delovanje informacijskega sistema, prešli pa so na star način dela in večjih zamud ni. Pojasnil je, da se je informacijski sistem letališča zrušil v ponedeljek zvečer ob 19.30, kasneje pa so ugotovili, da je šlo za resen kibernetski napad. Njegov namestnik Pero Bilas je povedal, da še ne vedo, koliko časa bodo strokovnjaki potrebovali za ponovno vzpostavitev sistema. "Prijava na let še vedno poteka ročno in lahko pride do zamud pri odhodu," je povedal Bilas, poudaril pa, da so postopki pri prihodu potnikov enostavnejši in da potekajo brez težav. Po njegovih besedah so imeli leti pri odhodu dopoldne okoli 15 minut zamude. Novak je še povedal, da je od ponedeljka zvečer odpotovala večina potnikov in da so morali odpovedati le malo letov. Nekaj so jih preusmerili na druga letališča. Danes imajo po njegovih besedah načrtovanih okoli 80 letov z okoli 25.000 potniki in da doslej ni bilo večjih zamud. Povedal je še, da so prejeli zahtevo za pogajanja o plačilu. Ker je stališče hrvaške vlade in splitskega letališča, da pogajanja ne pridejo v poštev, skušajo najti druge načine za čimprejšnjo vnovično vzpostavitev sistema, je dejal. Dodal je, da je odgovornost za napad medtem prevzela hekerska skupine Akira, vendar še ne vedo, ali ga je tudi dejansko izvedla.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je popoldne novinarjem v Splitu povedal, da je šlo pri napadu za klasično izsiljevalsko programiranje, ko hekerji zaklenejo datoteke, da jih odklenejo pa zahtevajo odkupnino. Tudi on je zavrnil pogajanja ali plačilo odkupnine. Dodal pa je, da so pristojne službe v sodelovanju z mednarodnimi partnerji identificirale napadalca, mednarodno hekersko skupino z evroazijskega območja, poroča hrvaška televizija HRT na svoji spletni strani.

Na vprašanje, ali je napad izvedla ista skupina kot na zagrebški klinični center, pa je odgovoril, da gre za podoben napad, da pa tega ne more potrditi. Ob KBC Zagreb so bili od konca junija sicer med drugim tarče kibernetskih napadov na Hrvaškem tudi zavod za zdravstveno zavarovanje, ministrstvo za finance, davčna uprava, zagrebška borza in hrvaška centralna banka.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!