Gradnja stanovanj v BTC

Tako poteka prva faza Boscarolovega načrta, rušenje silosov in mlinov tudi "v živo"

G.G./STA
22. 10. 2024, 16.25
Posodobljeno: 22. 10. 2024, 17.26
Deli članek:

Ivo Boscarol začenja s prvo fazo preobrazbe zemljišč na območju BTC v Ljubljani. Rušili bodo večje objekte: mlin in silose.

Primož Lavre
Ivo Boscarol

Direktor družbe Boscarol Ivo Boscarol je dejal, da želijo na zemljišču, ki so ga leta 2022 kupili od družbe Žito v lasti hrvaške Podravke, srednjeročno objekte, ki se jih da revitalizirati, obdržali in jih namenili za storitvene dejavnosti. Najprej bo med drugim prenovljen lokal McDonald's, postavljene bodo polnilnice za električna vozila in paketomat Pošte Slovenije.

Za kompleks, v katerem so bili med drugim poslovni prostori družbe Žito ter žitni silosi in mlin, so proučevali možnosti nadaljnje uporabe, denimo za hranilnike električne energije ali stanovanja, a gradnja ne ustreza standardom za takšno uporabo. Zato so se jih odločili porušiti. A ker imajo objekti, v katerih je skupno 135 celic, v katerih je bilo mogoče skladiščiti skupno 66.000 ton žita, po Boscarolovih besedah zgodovinsko vrednost, jim posvečajo veliko pozornosti. Tako so med drugim popisali njihovo zgodovino, jih podrobno slikovno posneli. Rušenje se je začelo avgusta letos in naj bi bilo končano avgusta 2025, izvaja ga družba Dolinšek. 

Primož Lavre
Postopno rušenje objektov Žita.

Za radovedne posebna spletna stran

Ves čas rušenja bo delovala spletna stran: www.silosti.net, ki jo je vzpostavila družba Xpro.d.o.o Lea Oblaka. Na spletni strani bodo redno objavljene vse aktualne informacije glede rušenja, nekaj zanimivih podatkov o zgodovini silosov in direkten prenos procesa rušenja, ki ga bo mogoče spremljati v živo preko petih kamer, postavljenih na različnih mestih okoli območja rušenja.

Primož Lavre
Leo Oblak

Dolgoročno na območju načrtujejo gradnjo poslovno-stanovanjske soseske Galaksija. Kot je povedala vodja strateških projektov pri Boscarolu Maša Čertalič, gre za strateško lokacijo blizu avtocestnega obroča, ki je največji zazidljiv kompleks v tem delu Ljubljane.

V petih letih do gradbenih dovoljenj

Ker so po obstoječem prostorskem načrtu za območje opredeljene tri različne rabe, so podali vlogo za spremembo tega načrta, da bi predvideno rabo poenotili, v nadaljevanju bi bilo treba sprejeti še občinski podrobni prostorski načrt. Predvidevajo, da bi lahko v petih letih prišlo do sprejema teh prostorskih aktov in bi lahko pripravili gradbena dovoljenja. Načrtujejo gradnjo po fazah, med drugim ker nameravajo večino investicije financirati iz lastnih sredstev.

Načrt: 1000 stanovanj, cena 3000 evrov na kvadratni meter

Na območju bi lahko bilo 1000 stanovanj, 3000 parkirnih mest, za 40.000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, med drugim dodatne hotelske zmogljivosti, pa veliko površin za preživljanje prostega časa, rekreacijo in zabavo, je nanizala. Skupna bruto etažna površina bi lahko znašala 290.000 kvadratnih metrov.

Boscarol je v preteklosti napovedoval, da bodo stanovanja stala po 3000 evrov na kvadratni meter. Danes je dejal, da morda cena na koncu ne bo takšna, da pa bo razmerje do ostalih stanovanj, kot je sedaj s 3000 evri razmeroma ugodno, tudi takrat približno enako. "Ne mislimo delati luksuznih stanovanj, ampak prijazno sosesko, dostopno vsem," je poudaril.

Družba Boscarol
Meja Območja Galaksija

S porušitvijo silosov se bo sprostilo skoraj 20.000 kvadratnih metrov zemljišča, ki bi ga lahko, kot je dejala Čertalič, najprej morda namenili za parkirišča za bližnjo stavbo nekdanjega multikina Kolosej, ki je prav tako v Boscarolovi lasti. Obnova objekta, ki se bo po novem imenoval Odiseja, je v teku in po Boscarolovih besedah bi lahko poslopje, v katerem bodo predvidoma kinodvorane ter prostori za koncerte in kongresno dejavnost, odprli po novem letu.

V družbi BTC Boscarolove načrte podpirajo. Kot je dejal predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal, bo projekt prispeval k izboljšanju kakovosti bivanja na območju. Šmartinska cesta ima po njegovih besedah trenutno v Ljubljani največji razvojni potencial, z ureditvijo nekdanjega območja Žita in že urejenimi dovozi z obvoznice pa bo Ljubljana dobila vzhodna vrata, je dodal.

Estrada

Screenshot_4
Jenna Fischer

Pam iz legendarne serije 'The Office' zbolela za rakom na dojki: »Nisem želela, da v službi kdo izve«

Posnetek zaslona 2024-10-18 085210
Kralj svoje kuhinje, tretja oddaja

Dobra hrana, dobra pijača in dobri ljudje - Ajda Mlakar v gosteh pri lastniku gostilne Brioni

christine-boisson
Najstniška zvezda

Umrla igralka, ki je zaslovela v znamenitem erotičnem filmu Emmanuelle

liam-payne
Rožnati kokain

Liam Payne ob smrti v telesu imel nevarno mešanico drog

kraljica-camilla
V Avstraliji

Kraljica Camilla nadela predpasnik in pokazala svoje kuharske veščine

Kate Middleton in princ William
Kako prisrčno

Razkrito, kdo princesi Kate greje posteljo. Ne le William, ampak tudi ...