Slovenija

Vse več potnikov za vsakodnevna potovanja izbere vlak. Zakaj?

Oglasno sporočilo
20. 9. 2024, 13.58
Posodobljeno: 20. 9. 2024, 14.17
Deli članek:

V zadnjih letih se vse več delovno aktivnih Slovencev odloča za prevoz z vlakom namesto z avtomobilom. Medtem ko prometne konice in stres vožnje z avtomobilom postajajo vsakodnevna realnost, vožnja z vlakom ponuja povsem drugačno izkušnjo – priložnost za sprostitev in produktivno izrabo časa. Kaj motivira ljudi, da se usedejo na vlak, in kaj počnejo med potjo?

V današnjem hitrem tempu življenja se vse več delovno aktivnih prebivalcev Slovenije, starih med 24 in 60 let, sooča z vsakodnevnim izzivom prevoza na delo in nazaj. Vse bolj priljubljena izbira postajajo vlaki, predvsem zaradi svojih številnih prednosti, ki jih prinaša sodobna železniška infrastruktura. S prenovljenimi vlaki Slovenskih železnic, ki so opremljeni z wi-fi omrežjem in vtičnicami za elektronske naprave, je vožnja za marsikoga postala več kot le prevozno sredstvo – je tudi priložnost za izkoriščanje časa.

Udobje in produktivnost na poti

Sodobni vlaki omogočajo potnikom, da čas na poti izkoristijo koristno in prijetno. Večina potnikov na poti bere knjige, preverja elektronsko pošto, varno uporablja telefone in brska po spletu. Brezplačno wi-fi omrežje omogoča potnikom, predvsem tistim, ki delajo na daljavo, omogoča, da čas na poti izkoristijo produktivno. Poleg tega so vlaki opremljeni z vtičnicami, kar pomeni, da so vaši prenosniki in telefoni vedno napolnjeni, ko prispete na cilj.

Nekateri pa izkoristijo čas za sprostitev in regeneracijo. Vožnja z vlakom je priložnost za odklop, miren začetek dneva ali pa večerno sprostitev po napornem delovniku. Tisti, ki so utrujeni od vsakodnevnega stresa na cestah, pogosto poudarjajo občutek miru, ko se usedejo na vlak in jim ni treba skrbeti za vožnjo. Pot je tako udobna in mirna, kar pomeni, da na delo prispete sproščeni, zbrani in pripravljeni na izzive dneva.

Železnice z novimi vlaki prinašajo udobnejše in trajnostno potovanje za delovno aktivne.

Trajnostna mobilnost v ospredju

Eden od ključnih razlogov za priljubljenost železniškega prevoza je tudi njegova trajnostna narava. V času, ko se vse bolj zavedamo vpliva prometa na okolje, so Slovenske železnice pionir na področju zmanjšanja emisij. Prevoz potnikov po železnici porabi kar petkrat manj energije na potnika v primerjavi s cestnim prometom, vsi električni vlaki Slovenskih železnic pa so od letošnjega leta povsem brez CO2 izpustov.

To pomeni, da vsakič, ko izberete vlak, ne prispevate zgolj k lastnemu udobju, temveč tudi k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Slovenske železnice tako ne skrbijo le za svoje potnike, temveč pomembno prispevajo k trajnostni prihodnosti.

Varnost in rastoče število potnikov

Poleg okoljske prijaznosti vlaki veljajo tudi za varnejšo obliko prevoza. Potovanje z vlakom je kar 40-krat varnejše kot cestni promet, kar je še en pomemben razlog, zakaj se vse več potnikov odloča za železniški prevoz. To je pomembno predvsem za tiste, ki redno potujejo na daljše razdalje, saj se lahko izognejo nevarnostim cestnega prometa.

Statistika kaže, da se je število potnikov na vlakih v letu 2023 povečalo za 5,7 % glede na leto prej, in trend se nadaljuje tudi letos. Slovenske železnice so v letu 2023 prepeljale 15,75 milijona potnikov, kar je več kot v predkoronskem letu 2019. Vzrok za ta pozitiven trend tiči predvsem v modernizaciji voznega parka, ki omogoča bolj udobno in učinkovito potovanje.

Še več sodobnih vlakov na poti

Slovenske železnice so z uvedbo 52 novih garnitur vlakov že znatno izboljšale kakovost prevoza, povečale kapacitete in omogočile širitev ponudbe. A tu se zgodba ne konča – v letu 2025 pričakujejo še 20 novih garnitur, ki bodo še dodatno povečale razpoložljivost prevozov, zlasti na neelektrificiranih progah.

V prihodnosti bodo v vozni park vključili tudi nove lokomotive in vagone, kar bo izboljšalo kakovost prevozov v mednarodnem prometu. Z nenehnimi vlaganji v infrastrukturo in vozni park se železniški promet krepi kot ključna oblika prevoza za delovno aktivno populacijo.

Abonentske vozovnice za ugodnejše vsakodnevne poti

Za vse, ki se redno vozite z vlakom, so abonentske vozovnice Slovenskih železnic najboljša rešitev za udobno in cenovno ugodno potovanje. S pavšalno splošno abonentsko vozovnico lahko neomejeno potujete po celotnem območju Slovenskih železnic, z vsemi vrstami potniških vlakov. Mesečna vozovnica vas bo stala le 65 evrov, medtem ko lahko z letno vozovnico še dodatno prihranite. Za njo plačate ceno le desetih mesečnih vozovnic. Za krajše relacije so na voljo še ugodnejše relacijske splošne abonentske vozovnice, kar omogoča prilagodljivost glede na vaše potrebe.

Vozovnice se izdajo na brezkontaktni SŽ čip kartici, ki jo preprosto prejmete ob prvem nakupu, in se lahko podaljšujejo na kartomatih, v spletni trgovini ali prek aplikacije Grem z vlakom.

Prihodnost potovanja je v trajnostni mobilnosti

Potovanje z vlakom ni več zgolj alternativa, ampak postaja prva izbira za vse več delovno aktivnih prebivalcev Slovenije. S Slovenskimi železnicami lahko med vožnjo izkoristite čas produktivno, se povežete z brezplačnim wi-fi omrežjem, hkrati pa prispevate k boljši prihodnosti našega planeta.

Če še niste preizkusili potovanja na delo z vlakom, je morda čas, da odkrijete vse prednosti, ki jih ta način prevoza ponuja. Za več informacij o novih vlakih in možnostih potovanja obiščite spletno stran Slovenskih železnic in odkrijte, kako lahko tudi vi postanete del trajnostne mobilnosti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste