Opozorilo

Dež močno zaliva ceste po državi, upoštevajte navodila agencije za varnost prometa

A. M./STA
12. 9. 2024, 17.43
Posodobljeno: 12. 9. 2024, 17.45
Deli članek:

Promet po Sloveniji je na številnih cestah močno oviran zaradi večje količine vode na voziščih, zmanjšana je tudi vidljivost. Na prometnoinformacijskem centru voznikom svetujejo, naj prilagodijo vožnjo razmeram na cestah in vozijo s prižganimi lučmi.

Bobo
/

Nevihte in obilni nalivi vedno vplivajo tudi na prometno varnost in na pretočnost cest, ob današnjih vremenskih razmerah opozarja tudi agencija za varnost prometa.

Zaradi lokalnih neviht, nalivov in sunkov vetra je treba voziti previdno. Na prometnoinformacijskem centru voznikom danes odsvetujejo, da se odpravljajo na Obalo, če to ni nujno potrebno.

Na hitri cesti Izola - Škofije je na več odsekih močno oviran promet zaradi poplavljenega vozišča, zato nastajajo zastoji. Poplavljene so tudi glavne in regionalne ceste Velenje - Žalec pri Pirešici, Sečovlje - Izola pri Sečovljah, promet je oviran tudi na relacijah Koper - Dragonja, Bertoki - Koper, Bertoki - Sveti Anton in Pivka - Ilirska Bistrica pri Ribnici.

Zastoji so že vso popoldne na primorski avtocesti od Senožeč proti Ljubljani, zamuda na poti je kar eno uro. Prav tako so zastoji na cesti Šmarje - Koper, na ljubljanski južni, zahodni in severni obvoznici, na štajerski avtocesti pred prehodom Šentilj proti Avstriji in na gorenjski avtocesti pred Karavankami proti Avstriji, ker v predoru Karavanke izvajajo kratkotrajne popolne zapore zaradi slabe vidljivosti.

Na agenciji za varnost prometa še opozarjajo, da deževja v predjesenskem in jesenskem času niso več enaka kot nalivi, ki so značilni za poletni čas. "V tem času se lahko namreč v določenih območjih tudi temperature spustijo že globoko pod deset stopinj, v višjih legah in gozdovih se pojavlja že prvo odpadlo listje na cesti, svetlobe je preko dneva precej manj, dnevi so občutno krajši. Vse to pa lahko odločilno vpliva na pretočnost cest in na prometno varnost," so opozorili v sporočilu za javnost.

Nižje temperature lahko tako v kombinaciji z vodo na cesti občutno podaljšajo zavorno pot, oprijem pnevmatik pa lahko dodatno poslabša tudi odpadlo listje na cesti.

Na cestišču pa je tudi precej vode. Če z vozilom zapeljete v vodo s hitrostjo, ki je pnevmatike ne morejo več izpodriniti, potem pride do splavanja in pnevmatika izgubi stik s podlago in 'zaplava' po vodni površini. "Voznik je tako nenadoma le še potnik. Najbolj pomembno je preventivno predvidevanje in zmanjšanje hitrosti," opozarja agencija za varnost prometa.

Splavanje je mogoče pri naraščanju hitrosti tudi občutiti kot nenavadno lahkotnost volana. "Če se vam to zgodi, potem predvsem ostanite mirni, zadržite smer in zmanjšajte hitrost. Toliko, da pnevmatike spet dobijo oprijem - zaviranje pa seveda nima nobenega učinka," navajajo na agenciji in svetujejo: "Ob nalivih prilagodite hitrost razmeram na cesti in povečajte varnostno razdaljo." Treba je paziti tudi na pešce in kolesarje.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste