Pod portugalsko zastavo

Aktivisti trdijo, da je ladja z eksplozivom za Izrael na poti v Koper, pristojni to zanikajo

A.S./STA
6. 9. 2024, 11.29
Posodobljeno: 6. 9. 2024, 13.47
Deli članek:

Proti Luki Koper pluje tovorna ladja, ki ima med drugim na krovu eksplozivni material, domnevno namenjen za Izrael, so danes opozorili aktivisti iz Gibanja za pravice Palestincev. Ladji MV Kathrin so zaradi spornega tovora prepovedali vplutje v Namibiji. Iz uprave za pomorstvo so sporočili, da omenjena ladja ni oddala najave za prihod v Koper.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ladja je bila po javno dostopnih informacijah natovorjena v Vietnamu in trenutno pluje ob zahodni obali Afrike proti črnogorskemu pristanišču Bar.

Plovilo je želelo 25. avgusta vpluti v namibijski Walvis Bay, kar pa so tamkajšnje oblasti prepovedale. Kot je pojasnila pravosodna ministrica Yvonne Dausab, so namreč ugotovili, da je na krovu ladje eksplozivni material, namenjen za Izrael. Po poročanju lokalnih medijev je policija ladji prepovedala vplutje v namibijske vode zaradi pošiljke heksogena, ki se ga redno uporablja kot eksploziv.

Kot je razvidno na spletnih straneh za spremljanje ladijskega prometa, se MV Kathrin trenutno nahaja zahodno od Angole in bo v Črno goro prispela predvidoma čez tri tedne. Iz dokumentov, v katere je imel vpogled osrednji namibijski časnik Windhoek Observer, je razvidno, da je ladja s 60 tonami eksplozivne snovi trinitrotoluen, krajše TNT, in osmimi zabojniki heksogena prijavila pot iz vietnamskega Hanoja do Kopra.

Gibanje za pravice Palestincev je v tej luči izdalo poziv pristojnim, vključno s premierjem Robertom Golobom in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, da Slovenija "ne omogoči oziroma da prepreči, da bi z ladjo MV Kathrin v Izrael dospelo vojaško orožje, oprema ali blago, ki bi se lahko uporabilo za nadaljnje kršitve mednarodnega humanitarnega prava in konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida," katere podpisnica je tudi Slovenija.

Kot so spomnili iz aktivistične organizacije, konvencija o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida namreč nalaga vsem državam podpisnicam, da ukrepajo, da se spoštuje določila konvencije.

Odzval se je direktor Uprave RS za pomorstvo

Direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec, ki je tudi med naslovniki dopisa, je za STA pojasnil, da omenjena ladja ni oddala najave za prihod v Luko Koper. Ravno tako je ni v planu najav prihoda ladij, je dodal.

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je januarja delno ugodilo tožbi Južne Afrike in Izraelu odredilo sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev humanitarne pomoči v Gazi. Izraelske sile v nasprotju z mednarodnim pravom nadaljujejo napade na Gazo, kjer so v 11 mesecih ubile več kot 40.000 ljudi.

Propalestinski slovenski aktivisti so že spomladi opozarjali na prihod domnevno spornega tovora v koprsko pristanišče. Konec maja je v Koper priplula, dva dni kasneje pa tudi izplula ladja Borkum, za katero so nevladniki ob sklicevanju na španske kolege trdili, da prevaža orožje, namenjeno za Izrael.

Ministrstvo za infrastrukturo je takrat odgovorilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne bi mogla prepovedati. Vlada je tako zavrnila pozive k preverjanju tovora in vztrajala pri informacijah, da je ta namenjen na Češko in naj ne bi imel zveze z Izraelom, kar je zatrdila tudi španska vlada.

Estrada

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Zanimivosti

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja