Avtoceste

Kdaj bo Slovenija uvedla enodnevno vinjeto

Dženana Kmetec
2. 9. 2024, 07.33
Posodobljeno: 2. 9. 2024, 10.05
Deli članek:

V prvih sedmih mesecih tega leta znaša vrednost prodanih e-vinjet 167,06 milijona evrov, kar je za dobrih šest milijonov evrov več kot v primerljivem obdobju lani. Slovenija mora do leta 2030 uvesti tudi enodnevne vinjete, ki jih Avstrijci že ponujajo, težava pa je njihova dostopnost pri nas oziroma informiranost o možnostih nakupa.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Tako lani kot letos je bilo daleč največ prodanih mesečnih slovenskih vinjet, prevladujejo vinjete za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone, gre za avtomobile, enoprostorce, terenska vozila ... Letos je bilo v tej kategoriji (2A) v Sloveniji prodanih 1.169.419 vinjet, kar je glede na lanskoletno primerljivo obdobje za tri odstotke manj. Narasla pa je prodaja tedenskih in polletnih slovenskih vinjet, najbrž delno tudi na račun turistov, ki se na dopust peljejo skozi Slovenijo.

Za tiste, ki slovenskih avtocest ne uporabljajo pogosto, tudi turiste, bi bile še posebej dobrodošle enodnevne vinjete. Na DARS-u so pojasnili, da je v Sloveniji uvedba dnevne e-vinjete predvidena v letu 2030: „To po našem razumevanju kot skrajni rok določa t. i. direktiva o eurovinjeti. To bo ustrezno urejeno tudi v Zakonu o cestninjenju, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju.“

Cena dnevne vinjete bo določena v razmerju od letne vinjete, in sicer bo znašala 9 % cene. Razmerja opredeljuje navedena direktiva. Glede na to, da trenutno letna e-vinjeta za avtomobil v Sloveniji stane 117 evrov, bi cena enodnevne danes znašala okrog deset evrov. Tedenska vinjeta v Sloveniji za kategorijo 2A (dvosledna motorna in bivalna vozila) je 16 evrov, mesečna enkrat več, 32 evrov.

Težave z nakupom avstrijskih enodnevnih vinjet

Z letošnjim letom je Avstrija že uvedla enodnevne vinjete, ki stanejo 8,6 evra. Te možnosti so se razveselili predvsem tisti, ki dejansko avstrijske ceste koristijokratek čas, en dan, zaradi opravkov, nakupov ... Desetdnevna vinjeta je tri evre dražja od enodnevne. Avstrijci imajo še dvomesečno (28,9 evra) in letno vinjeto (96,4 evra), ki je cenejša od slovenske.

Zanimiva pa je prodajna politika avstrijskih upravljavcev cest, Asfinaga. Njihova enodnevna vinjeta je namreč dostopna le v digitalni obliki. Prav to je tudi razlog, da jih ni možno kupiti na nobenem slovenskem bencinskem servisu, ne pred mejo ne drugje. „Na vseh naših bencinskih servisih po državi prodajamo avstrijske vinjete samo v fizični obliki, medtem ko je njihova enodnevna vinjeta dostopna izključno v digitalni, strankam pa je kot taka na voljo samo na prodajnih mestih upravljavca avstrijskih avtocest Asfinag in pri njihovih prodajnih partnerjih,“ so pojasnili v MOL Slovenija.

Mnogi potniki na poti v Avstrijo presenečeno ugotavljajo, da enodnevne vinjete ni možno kupiti v fizični obliki, kar očitno ni kaprica ali poslovna strategija naših bencinskih servisov, kot bi lahko sklepali na prvo žogo, pač pa posledica odločitev avstrijskih upravljavcev cest. Če torej želite kupiti enodnevno vinjeto za Avstrijo, to lahko storite na spletni strani Asfinaga , kjer si lahko izberete tudi poljuben datum, ko jo želite izkoristiti.

MOL: največ prodanih desetdnevnih slovenskih in avstrijskih vinjet

Na MOL ugotavljajo, da so v zadnjem letu na njihovih bencinskih servisih prodali največ 10-dnevnih vinjet za slovenske avtoceste. Zanimivo je, da takoj za tem po prodaji sledijo avstrijske 10-dnevne vinjete za osebna vozila. Šele na tretjem mestu so letne slovenske (za osebna vozila). „Največ vinjet načeloma prodamo na avtocestnih bencinskih servisih, med katerimi posebej izstopata bencinski servis MOL Pince in bencinski servis MOL Fernetiči. Se pa med desetimi bencinskimi servisi, ki prodajo največ vinjet na leto, najdejo tudi bencinski servisi izven avtocestnega križa, na primer na Ptuju, Ilirski Bistrici in Šmarju, pri čemer je treba poudariti, da prodaja tam prav tako izstopa predvsem zaradi turističnih prometnih tokov,“ so podatke, povezane s prodajo vinjet, predstavili na MOL Slovenija.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste