Stečaj MLM

Delavci mariborske livarne so že nekaj tednov čutili, da jih bodo lastniki dokončno pustili na cedilu

J.V./STA
30. 8. 2024, 15.35
Posodobljeno: 30. 8. 2024, 15.36
Deli članek:

Na mariborski mestni občini so izrazili razočaranje in žalost nad odločitvijo, da bo v Mariborski livarni Maribor (MLM) sprožen stečajni postopek, hkrati pa so takšno odločitev tudi pričakovali, saj so vsi kazalniki šli v to smer, je po četrtkovi najavi vložitve predloga za stečaj s strani uprave danes sporočil župan Saša Arsenovič.

Sašo Bizjak
Mariborska livarna Maribor

Kot je poudaril župan, so skupaj z državnim lastnikom, Slovenskim državnim holdingom (SDH), in poslovodstvom podjetja skušali najti rešitev, a ne država ne lokalna skupnost zaradi zakonskih omejitev podjetju nista smela dajati dodatne pomoči. "Razmere na trgu, tudi v avtomobilski industriji, niso rožnate, pa tudi dilema, ali bo MLM obstal ali ne, ni bila pozitivna za pogodbene partnerje, ki morajo svoje tveganje zmanjševati. Še vedno je proizvodnja mogoča, stečajni upravitelj pa se bo, skladno z njegovimi znanji in pooblastili odločal, ali bo podjetje šlo v stečaj v celoti ali pa bo skušal ohraniti del podjetja. Temu se bomo tudi prilagajali," je dejal Arsenovič.

Mariborski župan je že govoril s predstavniki livarne in Javnega holdinga Maribor, pa tudi znotraj Mestne občine Maribor o tem, kako bi lahko dejansko pomagali tistim, ki bodo ostali brez službe, da bi ta kadrovski potencial tudi izkoristili. S tem bi po njegovem izkoristili priložnost za zapolnitev delovnih mest, ki so na voljo v holdingu. "Upam, da bomo te kadre ohranili v Mariboru. To so ljudje, ki so tukaj vajeni delati in so v mestu naredili veliko dobrega," je še dodal mariborski župan, ki obžaluje predvsem zgodovinsko dejstvo, da je nekoč eno največjih mestnih industrijskih podjetij v stečaj odšlo prav ob obeležitvi stoletnice delovanja. "Marsikdo ima doma še vedno Armalovo pipo ali Aklimatov radiator in upam, da bomo vsaj dobro skrbeli za te izdelke, da bodo ostali z nami," je dejal.

V podjetniškem Sindikatu Podravja so po besedah sindikalista Draga Lešnika že nekaj tednov čutili, da jih bodo lastniki dokončno pustili na cedilu in da se pripravlja stečaj podjetja. Kot je povedal za Večer, si je še v četrtek dopoldne dopisoval z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom, ki prav tako ni mogel ničesar več storiti za obstoj MLM. Ker so zaposleni kljub pričakovani novici pretreseni, še ne ve, ali bodo izvajali kakšne sindikalne aktivnosti.

Regijski sekretar SKEI Štajerska Dušan Legat pa je za časnik napovedal, da bodo prek odvetniške družbe sindikata odpuščenim pomagali pripraviti vloge za jamstveni sklad ter prijavo neizplačanega regresa, avgustovske plače in prispevkov za pokojninsko zavarovanje v stečajno maso. "Pomagali bomo tudi z iskanjem morebitnih služb pri drugih podjetjih, saj so nekatera zanje že izrazila interes. Stečaj pa je bil žal pričakovan, saj je bilo že nekaj časa jasno, da lastniki ne bodo reševali podjetja, da bodo čakali, ali bo samo splavalo. Razočarani smo, še lani smo se na SDH pogovarjali, kako to industrijo in izkušnje obdržati v Mariboru," je še dejal Legat.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste