Novo šolsko leto, novi stroški

Koliko je treba nameniti za otroka, ki obiskuje osnovno šolo?

Petra Znoj
20. 8. 2024, 06.10
Posodobljeno: 20. 8. 2024, 06.46
Deli članek:

Kmalu se bodo šolarji znova podali v šolske klopi. Čeprav je v Sloveniji javna osnovna šola brezplačna, šolanje otrok vseeno prinaša vrsto stroškov, ki lahko precej obremenijo družinski proračun. Mesečni stroški za osnovnošolca so od 150 do 300 evrov, kar pomeni, da letni stroški dosežejo približno od 1500 do 3000 evrov na otroka.

Dreamstime
Otroci hitro rastejo, zato je treba redno kupovati nova oblačila in obutev.

Po ocenah Statističnega urada RS starši v povprečju letno namenijo okoli 2854 evrov za enega osnovnošolca, kar v devetih letih osnovne šole nanese približno 25.600 evrov. Ti stroški vključujejo tako šolske potrebščine, prehrano, oblačila kot tudi obšolske dejavnosti in izlete.
Ne čakajte na konec poletja

Kaj so glavni stroški šolanja? Predvsem je treba kupiti šolske potrebščine. Stroški učbenikov, delovnih zvezkov, zvezkov in drugih potrebščin so od 100 do 200 evrov na leto. Za prvošolca se povprečni stroški okoli 170 evrov, za devetošolca pa lahko dosežejo tudi 250 evrov. Poleg tega so tu stroški za peresnice, torbe, copate in druge potrebščine, ki lahko dodatno povečajo izdatke. Velika težava staršev je, da je treba vse potrebščine kupiti na začetku šolskega leta, kar pomeni, da strošek ni enakomerno razporejen skozi leto, kot denimo malica, ampak ga je treba poravnati naenkrat. Če hočete prihraniti pri stroških, vedno preverite, katere stvari se bolj izplača kupovati v juniju in kateri ponudnik pripravlja posebne akcije ob nakupu šolskih potrebščin.

dreamstime
Stroški učbenikov, delovnih zvezkov, zvezkov in drugih potrebščin so med 100 in 200 evrov letno.
Prehrana je pomemben del stroškov, saj osnovnošolci preživijo velik del dneva v šoli. Malica v šoli stane okoli 0,80 evra na dan, kar je mesečno približno 16 evrov. Kosilo je nekoliko dražje in stane okoli 2,60 evra na dan, kar mesečno nanese okoli 52 evrov. Letno to pomeni približno 800 evrov za prehrano. Malica in kosilo sta brezplačna v primeru, ko v družini mesečni dohodek na osebo ne presega določenega zneska.
Obleka ne naredi človeka, jo pa potrebuje

Otroci hitro rastejo, zato je treba redno kupovati nova oblačila in obutev. Letni stroški oblačil in obutve so okoli 300 evrov, kar vključuje sezonska oblačila, športno opremo in obutev. Vse večja težava postaja način življenja, ki spodbuja potrošnjo, saj želijo otroci nositi oblačila in čevlje priznanih znamk, starši pa si tega preprosto ne morejo privoščiti. Pred časom se je ravno zaradi zasmehovanja, ki so ga v šoli deležni otroci iz revnejših družin, pojavila ideja, da bi oblačila v šolah standardizirali.

Profimedia
Nekatere starše stroški šolskih potrebščin močno udarijo po žepu.
Mesečni stroški raznih interesnih dejavnosti, kot so športne aktivnosti, glasbena šola ali umetniške delavnice, so od 40 do 60 evrov. Te dejavnosti so pomembne za razvoj otrokovih talentov in socialnih veščin, vendar za starše predstavljajo dodaten finančni zalogaj.

Poleg osnovnih so tu dodatni stroški, ki lahko bistveno vplivajo na družinski proračun. Stroški šolskih izletov in ekskurzij so lahko okoli 50 evrov letno. Ti izleti so pomembni za izobraževalno izkušnjo otrok, saj jim omogočajo praktično učenje in spoznavanje novih okolij. Šola v naravi je posebna oblika izobraževanja, ki vključuje bivanje v naravi in učenje skozi različne dejavnosti. Stroški šole v naravi so med 50 in 150 evrov, odvisno od trajanja in lokacije programa.

Obstaja pomoč

Slovenija ponuja več oblik pomoči za socialno ogrožene družine, da bi jim pomagala kriti stroške šolanja otrok. Družine z nižjimi dohodki lahko zaprosijo za subvencije za malice in kosila, kar omogoča, da otroci dobijo potrebno prehrano brez dodatnega finančnega bremena. Centri za socialno delo, Rdeči križ in Karitas nudijo pomoč pri nakupu šolskih potrebščin. Te organizacije zbirajo donacije in prirejajo akcije, kjer lahko družine brezplačno pridobijo potrebščine za šolo. Nekatere občine in šolski skladi ponujajo finančno pomoč za plačilo šole v naravi in drugih šolskih dejavnosti. Ta pomoč je namenjena družinam, ki si takšnih stroškov ne morejo privoščiti.

Profimedia
Obšolske dejavnosti so pomembne za razvoj otrokovih talentov, a predstavljajo dodaten finančni zalogaj.
Če upoštevamo vse naštete stroške, so letni stroški za osnovnošolca od 1500 do 3000 evrov. Ti so odvisni od različnih dejavnikov, kot so obšolske dejavnosti, specifične potrebe otroka in finančne zmožnosti družine. Šolanje otrok v osnovni šoli tako za družine v Sloveniji predstavlja pomemben finančni zalogaj. Poleg osnovnih stroškov šolskih potrebščin in prehrane so tu dodatni stroški oblačil, obutve, obšolskih dejavnosti in izletov. Vendar država in različne organizacije ponujajo pomoč socialno ogroženim družinam, kar olajša finančno breme in omogoča vsem otrokom enake možnosti izobraževanja in razvoja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov