Del države obarvan oranžno

Arso zaostril opozorilo: Ponekod že nevihte z močnimi sunki vetra, nalivi ter udari strel

D.K.
7. 8. 2024, 14.56
Posodobljeno: 7. 8. 2024, 21.13
Deli članek:

Nevihtno dogajanje se je v zadnji uri najbolj razživelo v osrednji Sloveniji, kjer so do okoli 21.00 zabeležili že več kot 700 razelektritev. Močnejša nevihta je nastala tudi v Celovški kotlini in se z zahodnim vetrom bliža Koroški.

Arso
Radarska slika

Po navedbah Agencije RS za okolje (Arso) bo danes in jutri nad naše območje v višinah od zahoda pritekal nekoliko hladnejši in bolj vlažen atlantski zrak. Ozračje bo posledično nestabilno, zato bodo zlasti v popoldanskem in večernem času nastajale krajevne nevihte. Ozračje bo najbolj pregreto nad Padsko nižino, zato bo pri nas največji potencial za močnejše nevihte predvsem v bližini meje z Italijo, tudi na Slovenski obali

Ni sicer povsem jasno, kje in kdaj bodo nevihtne aktivnosti najbolj izrazite, saj se izračuni meteoroloških modelov precej razlikujejo, so dopoldne pojasnili na Arsu, kjer so za celotno Slovenijo izdali rumeno opozorilo, ki so ga malo pred 15.00 ponekod zaostrili. Za zahodni del države je tako izdano oranžno vremensko opozorilo, za druge dele Slovenije pa rumeno opozorilo. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo namreč zvečer in prvi polovici noči možne močnejše nevihte. Predvsem ob morju pa bodo nevihte spremljali močni sunki vetra zahodne do severne smeri.

Arso
Oranžno opozorilo za del države

Arso ob tem opozarja, da so na zahodu države možni močnejši lokalni nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, udari strel pa lahko zanetijo požare.

Ob močnejših nevihtah bodo prehodno hitro narasli posamezni hudourniški vodotoki, verjetne so poplave padavinske vode na manjših območjih. Pojav bo možen v več delih države, bolj verjeten pa v Severni in Zahodni Sloveniji, vključno s Slovensko Istro. Vodnatost rek bo kljub prehodnim padavinam povečini ostala majhna, le Drava in Mura bosta še srednje vodnati.

Ozračje se bo umirilo do noči na petek. Prebivalce pozivajo, naj sproti spremljajo izdana opozorila in tudi radarsko sliko padavin.

Ponekod se že pojavljajo močne nevihte

Medtem so okoli 14.30 pri Neurje.si objavili nove grafike gibanja padavin. "Sodeč po trenutni satelitski animaciji oblačnosti se na severu Italije že pojavljajo močni nevihtni sistemi, ki bodo potovali proti vzhodu. Še posebej bo zanimiva linija, ki se trenutno iz Francije pomika na italijansko stran, kjer se bo zadeva okrepila, saj veljajo boljši pogoji za nadaljnji razvoj. Nova iniciacija je predvidena južno od Padove, kjer bi lahko na novo formiran nevihtni sistem v večernih urah zajel tudi sosednjo Istro. V tem primeru bo govora o podobni situaciji, kot v prejšnjem tednu, kjer lahko pričakujemo močnejše sunke vetra oz. močan nevihtni piš, s hitrostjo nad 100 km/h - vse je odvisno od nadaljevanja v popoldnevu," so zapisali. 

"Situacija v osrednjem in vzhodnem delu Slovenije - tudi tukaj lahko računamo na prehod neviht, ki bodo lahko tudi močnejše narave. Pričakovani so močnejši sunki vetrov, kakor tudi nalivi ter udari strel," so dodali.

Nevihte pa se že ves popoldne pojavljajo tudi pri naših severnih sosedih. Na avstrijskih straneh prav tako opozarjajo, da je na slovenski strani ob meji z Avstrijo povečana nevarnost vremenskih ujm. Največjo nevarnost predstavljajo poplave in plazovi, ki nastanejo zaradi močnega deževja. Lokalno se bodo lahko pojavljale nevihte s točo premera do 4 cm.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste