Kandidat za evropskega komisarja

Vesel jutri pred parlamentarni odbor, v opoziciji zadržani, a pripravljeni na pogovore

S.R./M.K.
7. 8. 2024, 14.32
Deli članek:

Nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel bo edini kandidat za evropskega komisarja, ki ga bo v Bruselj poslala Slovenija. Jutri mora prestati še zaslišanje pred pristojnim odborom državnega zbora, a je končna odločitev vseeno v rokah vlade. Kaže, da je podpora Veselu v koalicijskem trojčku trdna.

Simon Pelko
Tomaž Vesel je edini slovenski kandidat za evropskega komisarja.

Premier Robert Golob in ministri so kandidaturo Tomaža Vesela za slovenskega evropskega komisarja na seji pred dvema tednoma potrdili soglasno. Da je bila odločitev lahka, priča tudi dejstvo, da je bila seja, ki jo je ob odsotnosti Goloba vodil podpredsednik vlade Matej Arčon, izjemno kratka. Trajala je zgolj nekaj minut, toliko, da so »popili kavo,« je takrat pojasnil Arčon.

Če se sta se koalicijski partnerici SD in Levica na začetku aprila, ko so Vesela kot kandidata nekoliko presenetljivo predstavili na festivalu Gibanja Svoboda, odzvali nekoliko zadržano, pa je že v naslednjih tednih postalo jasno, da kandidatu ne nasprotujeta. Vse dvome o podpori so po pogovoru z Veselom pred evropskimi volitvami razblinili tako v SD kot Levici.

Koalicijska podpora ni vprašljiva

Vesel se bo jutri predstavil pred parlamentarnim odborom za zadeve Evropske unije. Podpora poslancev koalicijskih strank ni vprašljiva, medtem ko v obeh opozicijskih strankah po srečanju niso izrazili izrecnega nasprotovanja njegovi kandidaturi, a bodo z izrekanjem o podpori počakali do njegove predstavitve v DZ.

V SDS so Veselu postavili številna vprašanja, šli so čez mogoče 15 resorjev, ki bi morebiti lahko bili v prid Sloveniji, je po poročanju STA danes po srečanju s komisarskim kandidatom dejal poslanec SDS Franc Breznik, ki sicer tudi predseduje odboru DZ za zadeve Evropske unije. A si po njegovih besedah ne delajo utvar, da bi Slovenija dobila enega najmočnejših resorjev, saj te tradicionalno pripadejo ustanovnim članicam EU.

Čeprav Vesela v NSi za zdaj ne podpirajo, so se po tem, ko bo znano, kateri resor bo Slovenija dobila, in po Veselovi predstavitvi v Bruslju o morebitni podpori pripravljeni še enkrat pogovoriti, je poročala TV Slovenija.

Mnenje pristojnega odbora državnega zbora za vlado sicer ni zavezujoče, a ga v skladu z zakonodajo mora pridobiti, nato lahko vlada njegovo kandidaturo pošlje v Bruselj. Kljub temu Vesel načrtuje, da se bo, če ne prej, s predstavniki strank SDS pogovoril vsaj pred zaslišanjem pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta. Kot je nedavno poudaril glede svojega dela na računskem sodišču, je treba ločiti »profesionalnost od osebnih razmerij. Opravljal sem funkcijo, na kateri nisi smel biti tiho, ko si imel dokaze, da je nekaj vprašljivo. Te funkcije ne moreš opravljati učinkovito na način, da si tiho.«

Kandidate sicer še pred zaslišanji v Evropskem parlamentu, ki bodo morda šele oktobra, v Bruslju čaka pogovor s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Še vedno je odprto vprašanje resorja, ki bi lahko pripadel Sloveniji. Znano je, da okoli resorjev poteka tudi nekaj barantanja, obljube ne nazadnje padajo najmanj med burnim povolilnim oblikovanjem koalicije. Von der Leynovi se je po letošnjih evropskih volitvah uspelo obdržati na oblasti, a je to gotovo imelo svojo ceno. Vesel je že pojasnil, katere so njegove preference, vključno s področji proračuna, administracije, širitve in demokratične ureditve EU, a ni nujno, da bodo ti resorji na mizi.

»Imam določene osebne preference, nekaj, kar me bolj ali manj zanima, ampak teh področij je zelo veliko. Hotel sem samo to povedati, da mislim, da je med vrsticami precej jasno razbrati, da se bo Evropska komisija nekoliko reformirala, kar zadeva same resorje. Tu bo kar nekaj priložnosti za Slovenijo. In pa, treba je upoštevati realnost neke politične aritmetike, ki ji je pravzaprav odgovor samo v pisarni predsednice Evropske komisije,« je v pogovoru za MMC konec julija, potem ko ga je vlada potrdila za komisarskega kandidata, povedal Tomaž Vesel.

Znano je sicer, da bi morala Slovenija tako kot druge države članice EU v Bruselj poslati imena tako kandidata kot kandidatke, takšna je bila vsaj želja von der Leynove. A v slovenski vladi poudarjajo, da je odločitev o kandidatu v izključni pristojnosti posamezne države članice. Golob je tako poudaril, da bo Slovenija vztrajala pri enem kandidatu, ki je »dovolj kompetenten in verodostojen«. Da so s kandidaturo »zadovoljni, saj gre za kandidata, ki je zelo kompetenten, verodostojen in ima tudi široko politično podporo«, je pred tedni poudaril tudi Arčon.

Predsednica imena kandidatov zbira do konca meseca

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen imena kandidatov sicer zbira do konca avgusta, čeprav bo pogovore s posameznimi kandidati začela že pred tem. Tudi druge članice so do zdaj predlagale le po enega kandidata, pri čemer je za zdaj med predlaganimi kandidati pet žensk in 11 moških. Kandidature lahko pozneje še zavrnejo pristojni odbori Evropskega parlamenta, v vsakem primeru pa bi lahko nova Komisija po potrditvi v Evropskem parlamentu mandat nastopila proti koncu leta.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste