Prvi intervju

Video: »Črnuška« vohuna v Rusiji razvezala jezika in spregovorila o družini

S.R.
6. 8. 2024, 06.47
Posodobljeno: 6. 8. 2024, 06.57
Deli članek:

Ruska državna televizija Rossiya TV je včeraj objavila prvi intervju z Ano Valerevno Dulcevo in Artjomom Viktorovičem Dulcevom, ki sta v Sloveniji pod identiteto argentinskih zakoncev vohunila za Rusijo.

Profimedia
Ob vrnitvi v Moskvo je družino sprejel ruski predsednik Vladimir Putin.

Prejšnji teden je po svetu odmevala velika izmenjava zapornikov med Rusijo in Zahodom, v katero je bila vpletena tudi Slovenija. V Moskvo sta namreč odpotovala v Sloveniji aretirana »črnuška« vohuna, nekdaj znana kot Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch, v resnici pa elitna agenta ruske obveščevalne službe SVR Ana Valerevna Dulceva in Artjom Viktorovič Dulcev. Po hitrem postopku na ljubljanskem okrožnem sodišču, ki ju je spoznalo za kriva kaznivega dejanja vohunstva, sta bila skupaj z nekaterimi drugimi razvpitimi ruskimi državljani, ki so dneve preživljali v zahodnih zaporih, predana v ruske roke. V okviru izmenjave, ki je vključevala več držav, vključno s Slovenijo ter v prvi vrsti ZDA, Nemčijo, Belorusijo in Rusijo, so v drugo smer odpotovali v Rusiji zaprti novinarji, ameriški marinec in ruski disidenti.

O nekaterih podrobnostih sta včeraj za Rossiya TV prvič spregovorila zakonca Dulcev, ki sta v Moskvo odpotovala skupaj z otrokoma. V Argentini rojena otroka, 11-letna Sofia in zdaj 9-letni Gabriel, ki govorita špansko, sta šele na letalu izvedela, da družina v resnici prihaja iz Rusije. Njuna starša sta namreč potrdila, da sta bila vzgajana kot špansko govoreča katolika in ruščina v družini nikoli ni bila na mizi. Stvari so šle celo tako daleč, da sta rusko skoraj pozabila govoriti tudi Artjom in Ana. Artjom Dulcev je javnosti ob tej priložnosti razkril, da ga je med priporom v Sloveniji obiskal ruski obveščevalec, ki mu je prenesel pozdrave ruskega predsednika Vladimirja Putina in mu obenem potrdil, da »delajo vse, da jima pomagajo.« »To mi je veliko pomenilo,« je poudaril ter dodal, da sta otrokom šele na letalu iz Ankare v Moskvo razkrila, da so Rusi. »Deklica je malo jokala, fant pa je bil bolj miren, a zelo pozitiven.« Deček je med drugim ravno v teh dneh praznoval deveti rojstni dan, zato si je ob intervjuju prislužil tudi darilce, ki ga je na srečanje z družino prinesel novinar. »Za nas je najpomembnejša stvar družina, to nas drži skupaj. Tudi država je družina,« je izpostavil Dulcev. V polomljeni ruščinin je spregovoril tudi devetletnik, ki je dejal, da ima »rad svojo veliko družino.«

Spregovorila je tudi Ana Dulceva, ki je dejala, da sta s partnerjem trenutno na dopustu, a da bosta »nadaljevala z delom in služila Rusiji.« Menda je tudi njuna hčerka, ki je vešča jezikov, izrazila željo, da bi nekdaj postala vohunka. Ana Dulceva je razkrila še, da so po njuni aretaciji v Sloveniji argentinske oblasti zahtevale, da se otroka vrneta v Argentino, a da je Slovenija »storila vse, da ostaneta v državi in da ostanejo skupaj.« Po njenih besedah so ves ta čas, ko sta bila v zaporu, tuje obveščevalne službe, na čelu z ameriško Centralno obveščevalno agencijo (CIA), na Slovenijo vršile pritisk. Pazniki naj bi jima sicer dovolili stike z otrokoma.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste