Devet oblik pomoči

Za kmetijstvo in gozdarstvo po lanski ujmi izplačanih 34,5 milijona evrov

D.K./STA
5. 8. 2024, 20.36
Posodobljeno: 5. 8. 2024, 20.42
Deli članek:

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je po lanskih avgustovskih poplavah pripravilo devet različnih oblik pomoči v skupni vrednosti 85,5 milijonov evrov. Do sedaj je zanje namenilo 34,5 milijona evrov sredstev, so danes sporočili.

Primož Lavre
Posledice avgustovskih poplav na Koroškem.

Škoda zaradi poplav in plazov 4. avgusta lani, ki vključuje škodo, nastalo na kmetijskih stavbah, kmetijskih in gozdnih zemljiščih, hidromelioracijskih sistemih, strojih in opremi, zalogah, živalih in kmetijskih pridelkih ter škodo v ribištvu in akvakulturi, je ocenjena na na 237 milijonov evrov.

Za odpravo posledic materialne škode na sredstvih, ki je zajeta v programu odprave posledic škode v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo v primarni kmetijski proizvodnji, je letos zagotovljenih do štiri milijone evrov. Doslej je bilo izdanih 180 odločb z zneskom nekaj več kot en milijon evrov.

Škoda v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo na stvareh v sektorju ribištva in akvakulture, znaša nekaj več kot en milijon evrov. S programom se upravičencem lahko zagotovi do 60 odstotkov sredstev od ocenjene škode. Od tega je za državno pomoč za škodo zaradi poplav namenjenih do 632.172 evrov.

Za odpravo posledic škode nastale na pridelkih, ki je zajeta v programu odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi pozebe v lanskem aprilu, neurjih s točo med majem in avgustom ter poplav v začetku in koncu lanskega avgusta, je letos zagotovljenih do 15,7 milijona evrov, od tega za škodo na pridelkih zaradi poplav do 2,6 milijona evrov. Pomoč bo upravičencem izplačana do konca leta.

Poplave so močno poškodovale tudi gozdne ceste. Poškodovanih jih je bilo 2626 kilometrov ali 22 odstotkov vseh gozdnih cest. Sredstva se bodo upravičencem izplačevala v dveh obrokih, prvi v višini 17,1 milijona evrov je izvršen julija. Drugi obrok bo izplačan po vložitvi zahtevka po izvedbi del, skrajni rok je konec septembra 2028.

Poleg tega je ministrstvo pripravilo odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode po poplavah, vreden 3,7 milijonov evrov. Izplačila so bila izvedena decembra lani. Pripravilo je odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode na kmečkih in poslovnih stavbah ter kmetijskih zemljiščih zaradi poplav in plazov avgusta lani. Sredstva so bila zagotovljena iz kmetijske rezerve EU v višini 8,6 milijona evrov, izplačali so jih aprila.

Ministrstvo je pripravilo še razpis za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje ter izvedlo izplačilo 106 kmetijskim gospodarstvom v višini 7,8 milijona evrov, razpis za naložbe v zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, pri čemer je 166 kmetijskih gospodarstev zaprosilo za 13,9 milijona evrov, ter izvršilo enkratno solidarnostno pomoč kmetom v višini 668 evrov.

Ob tem bo po odloku in programu za odpravo posledic škode v kmetijstvu zaradi pozebe, neurij s točo in poplav na kmetijskih pridelkih leta 2023 zagotovljenih tudi 18 milijonov evrov, so še zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste