Pretresanje

Golob ocenil, da je bilo nekaj smole pri razporeditvi mandatov, rezultat leve sredine pa je bil dober

G.G./STA
10. 6. 2024, 18.46
Posodobljeno: 10. 6. 2024, 18.51
Deli članek:

Po volitvah so na vrsti analize, razmišljanja in ugotavljanja, kaj je šlo narobe, kaj je bilo dobro izpeljano.

Sašo Bizjak
Premier Robert Golob pravi, da so uresničili zastavljene cilje.

Prve premisleke o volilnem rezultatu je danes pričakovati tudi v največji vladni stranki Gibanju Svoboda, ki so ji volivci na nedeljskem glasovanju namenili dva poslanska mandata v Bruslju. Najprej naj bi delo v kampanji pretresali v volilnem štabu, s konkretnejšimi analizami tudi na organih stranke pa vendarle še počakali, da se nekoliko "ohladijo glave". Ob razglasitvi rezultatov je bilo v štabu Svobode namreč kar nekaj zadržanosti, še posebej v luči pričakovanj na podlagi zadnjih javnomnenjskih anket, ki so stranki v zadnjih dneh kampanje napovedovale tudi tri poslanske mandate.

V Svobodi je tako danes slišati različna mnenja, od tega, da bi se morali pogovoriti o tem, da jim je do še enega poslanskega sedeža le malo zmanjkalo, do bolj optimističnih pogledov, da je stranka glede na javnomnenjsko podporo v zadnjih mesecih zabeležila dober rezultat.

"Nič ni šlo narobe, vsi cilji, ki smo si jih zadali pred volitvami, so bili izpolnjeni. Imeli smo visoko volilno udeležbo, rekordno, dobili smo štirikrat za na referendumih in dobili smo več kot 20 odstotkov glasov," pa je tudi v današnji izjavi za javnost ob robu sestanka sveta vlade za Slovence v zamejstvu vztrajal premier in prvak Svobode Robert Golob. Priznava pa, da so imeli v stranki "nekoliko smole pri mandatih". "A na to nismo mogli vplivati, ker so na to vplivali rezultati naših konkurentov. Po svoje je mogoče celo boljše tako, ker sedaj nimamo izgovora, da ne bi naslednji dve leti še bolj trdo delali," je ocenil.

Prav tako ostaja na stališču, da so stranke leve sredine skupaj dosegle dober rezultat. "Odstotki in število glasov je tisto, kar šteje. Razporeditev mandatov je pač narejena po ključu, pri tem so imele stranke leve sredine tudi nekaj smole zaradi razdrobljenosti. Ampak tako je stanje, sprejemamo rezultat. Ne glede na to, rezultat referendumov je tisto, kar me navdaja z optimizmom za prihodnost. Rezultat referendumov jasno pokaže, da je svobodomiselni del Slovenije včeraj na referendumih potrdil vse štiri referendume in to je tisto, zakaj pravim, da je v resnici levosredinski pogled na razvoj Slovenije in Evrope včeraj dobil potrditev," je prvo analizo rezultatov danes sklenil premier.

Medtem je predsednik SD Matjaž Han po delnih neuradnih volilnih rezultatih ob izteku volilnega večera ocenil, da je koalicija naredila relativno slab rezultat. V SD, ki je s 7,73 odstotka prejetih glasov osvojila poslanski mandat, bodo sicer rezultate nedeljskega glasovanja pretresali na današnji popoldanski seji predsedstva. Pred tem pa se je ožje vodstvo sestalo tudi že na kolegiju predsednika SD.

Volilne rezultate bodo zvečer pretresali tudi v opozicijskih SDS in NSi.

V Vesni sej organov stranke trenutno nimajo sklicanih, bodo pa v prihodnjih dneh opravili prve pogovore s predstavniki evropske politične skupine Zelenih. "Z rezultati smo zelo zadovoljni in nam dajejo tudi dobro izhodišče za pogajanja znotraj skupine, kjer želimo prevzeti aktivno vlogo," so za STA sporočili iz stranke. Ob ugibanjih, da bi lahko prišlo do povezovanja med Levico in Vesno, pa so v slednji za STA danes navedli, da pričakujejo pogovore o sodelovanju pri temah, ki so strankama skupne, ni pa nobenih pogovorov o morebitnem združevanju ali kaj podobnega. V Levici razmišljanj, ki so se pojavila tudi v nekaterih medijih, za STA danes niso komentirali. Analizo rezultatov pa bodo predvidoma opravili v tem tednu.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka