Gibalno ovirane osebe

Za invalide je zgledno poskrbljeno, rak rana so javne sanitarije, zlasti v lokalih

Katja Kirn Vodopivec
6. 11. 2023, 20.10
Deli članek:

Vključenost invalidov v družbo se izboljšuje, kar državi nalaga tudi evropska zakonodaja. Pomembna pridobitev za invalidne bo javni pregledovalnik dostopnosti prostora.

profimedia
Invalidna oseba (slika je simbolična)

Invalidom bo načrtovanje poti v mesto odslej olajšal javni pregledovalnik dostopnosti prostora, s katerim želijo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo izboljšati mobilnost invalidov.

»Ključno je, da se omogoči, da je javni prostor dostopen vsem. Ta projekt je prvi korak, dolgoročno pa je cilj, da občine na svojem območju odpravijo ovire in infrastrukturo prilagodijo invalidom, obenem pa potrebe invalidov upoštevajo že pri prostorskem planiranju. Vselej pa v sodelovanju z ranljivimi skupinami,« je glavni cilj projekta na predstavitvi v Ilirski Bistrici izpostavil Vojmir Drašler z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Pregledovalnik jim bo olajšal pot

K temu naj bi pripomogel javni pregledovalnik dostopnosti prostora oziroma državni zemljevid multimodalne mobilnosti, ki je že dostopen prek aplikacije na telefonu in na spletni strani dostopnost-prostora.si. Zemljevid prikazuje točke v prostoru, kot so javne stavbe, postajališča, parkirišča in podobno, in njihovo opremljenost s pločniki, dostopi za gibalno ovirane, taktilnimi oznakami za slepe in slabovidne, zvočnimi semaforji in raznimi ovirami.

»S pomočjo pregledovalnika bodo invalidi lažje načrtovali svojo pot na občino, upravno enoto, v šolo, knjižnico, zdravstveni dom, park in podobno, tako da bo na njej čim manj fizičnih ovir,« je pojasnil Drašler.

V projekt se je doslej vključilo 75 slovenskih občin, skupno pa je zajel 1,4 milijona prebivalcev. »Pregledali smo že več kot 50 odstotkov ozemlja države, kar nam daje dober vpogled v dostopnost slovenskega prostora za skupine z različnimi oviranostmi,« je povedal vodja projekta na Geodetskem inštitutu Slovenije Roman Rener.

Robniki, količki

V Obalno-kraški in Primorsko-notranjski regiji so se projektu pridružile skoraj vse občine, medtem ko je bilo na Goriškem doslej slabše zanimanje za projekt. Kot primer dobre prakse je Drašler na ravni države izpostavil občini Radovljica in Slovenj Gradec, na Primorskem pa občina Koper ter deloma Izola in Postojna, kjer so v zadnjih letih po mestu uredili taktilne oznake za slepe in slabovidne.

Nataša Juhnov
Murska Sobota, gledališče Park, novo dvigalo za invalide.

Kot ugotavlja predstavnik invalidov Aljoša Škaper, ki sodeluje pri popisovanju ovir, so rak rana v vseh občinah invalidom neprilagojene in premajhne javne sanitarije, zlasti v lokalih, sicer pa je na splošno v Sloveniji za invalide kar dobro poskrbljeno. »Vedno se na poti sicer najdejo tudi kakšne ovire, kot so količki, kakšen neznižan robnik, so pa te čedalje redkejše,« pravi.

Vključenost invalidov v družbo se izboljšuje, kar državi nalaga tudi evropska zakonodaja. »V delu je akcijski načrt za ureditev dostopov za invalide za 103 sodišča, popisali smo dostope 80 avtobusnih in železniških postaj,« je naštel Rener in dodal, da je je od popisa do izvedbe sicer še dolga pot. »Tudi zato morajo invalidi ostati aktivni in vedno znova opozarjati odločevalce, da ti zapisano tudi uresničijo in izpeljejo te naložbe,« je poudaril Rener.

K. Kirn Vodopivec
Aljoša Škaper predstavnik invalidov.

Invalidom neprijazna Cankarjeva ulica

Škaper je na splošno pohvalil urejenost ilirskobistriških pešpoti, med invalidom neprijaznimi pa je izpostavil Cankarjevo ulico v starem mestnem jedru. »Čeprav je to tudi ena glavnih turističnih ulic, je praktično brez urejenih pešpoti, na koncu so tudi količki,« je opozoril in opomnil tudi na stopnico pri vhodu v občinsko stavbo. Predsednica ilirskobistriškega društva invalidov Jožica Žibert, ki novo aplikacijo vidi kot dobrodošlo nadgradnjo projekta Zveze delovnih invalidov Slovenije Občina po meri invalidov, je spomnila še na problem dostopa v prostore bistriškega okrajnega sodišča.

Župan Gregor Kovačič je poudaril, da bodo zbrani podatki odlična podlaga za izdelavo akcijskega načrta, s katerim bodo v prihodnjih letih poskrbeli za izboljšave glede na razpoložljiva sredstva.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste