Poplave

Video in foto: Kolpa prestopila bregove, ceste neprevozne, nekatere manjše vasi odrezane od sveta

D.K.
31. 10. 2023, 13.18
Posodobljeno: 31. 10. 2023, 16.02
Deli članek:

Vreme še naprej povzroča težave po državi.

Zajem zaslona FB Meteoinfo Slovenija
Kolpa je že prestopila bregove

Kolpa v zgornjem toku poplavlja, vendar je v Petrini že dosegla največji pretok in pričela upadati. Poplavljena so tudi območja pogostih poplav v srednjem toku. Visokovodni val se bo popoldan pomikal dolvodno. Ker pritoki v spodnjem toku niso izdatni, se ne bo povečeval.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje gasilci PGD Osilnica posredujejo trenutno na različnih lokacijah. Črpajo vodo iz zalite kleti, varujejo plaz, ki se je sprožil nad stanovanjsko hišo ter čistijo prepuste in odmašujejo obcestne odtoke. 

Kot poročajo občani, so nekatere manjše vasi odrezane od sveta, saj so ceste neprevozne. 

Težave tudi v Kočevju in Ljubljani

V občini Kočevje, predvsem v mestu Kočevje in bližnji okolici ter v Kočevski Reki, je zaradi močnega deževja zabeleženih več intervencij. Gasilci devetih PGD gasilske zveze Kočevje posredujejo trenutno na 24 lokacijah. Po večini črpajo vodo iz zalitih kleti in nameščajo protipoplavne vreče.

Gasilci so z intervencijami na terenu po večini že zaključili, je potrdil vodja civilne zaščite Kočevje Igor Kalinič, so okoli 14. ure zapisali na straneh STA. Gasilske enote vseeno ostajajo v visokem stanju pripravljenosti. Na teren se bodo zopet vključile, če bi reka Rinža prestopila bregove in bi bila ob tem potrebna morebitna dodatna zaščita s protipoplavnimi vrečami, je dodal Kalinič. Sicer ocenjuje, da je to malo verjetno.

Zaradi močnega vetra in deževja zabeleženih več intervencij tudi na območju Ljubljane. Gasilci posredujejo trenutno na 2 lokacijah. Prekrivajo delno odkrito ostrešje hiše in odstranjujejo drevo, ki se je nevarno nagnilo nad cestišče.

Na Koroškem močan naliv z močnimi sunki vetra

Do večera bodo padavine zajele večji del države

Popoldne bodo padavine prehodno ponehale, a se bodo na severozahodu spet krepile in do večera zajele večji del države. Vmes bodo nastale tudi plohe in nevihte. Zapihal bo veter severnih smeri. Temperature bodo sredi dneva od 11 do 18 °C, popoldne pa se bo ohladilo. Ponoči bodo padavine povsod ponehale, postopno se bo zjasnilo. 

Arso
Oranžno opozorilo

Sredi dneva so razlivanja vodotokov možna na različnih koncih države, predvsem v zahodni in južni Sloveniji. Verjetne so poplave padavinske in zaledne vode.

Ljubljanica se bo danes pričela razlivati na območjih vsakoletnih poplav, reka Sava pa v srednjem toku na najbolj izpostavljenih območjih. Popoldan in v noči na sredo bo naraščala tudi Krka s pritoki, ki se prav tako lahko razlijejo na območjih vsakoletnih poplav.

Popoldan se bo postopoma povečeval pretok Drave, ki bo na meji z Avstrijo dosegel okoli 1000 m3/s. Drava se bo razlivala vzdolž celotnega toka, poplavljene površine v spodnjem toku se bodo v noči na sredo povečevale. Jutri zjutraj se bo pretok Drave pričel počasi zmanjševati. Sicer se bo vodnatost rek v sredo povečini zmanjševala.

Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 m

Jutri bo povečini sončno, po nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne marsikje megleno. Popoldne se bo od jugozahoda oblačnost povečala in na Primorskem ter Notranjskem že lahko rahlo dežuje. Jutranje temperature bodo od 3 do 10, v alpskih dolinah okoli 0, najvišje dnevne od 11 do 16, na Primorskem okoli 19 °C.

V noči na četrtek bodo na jugu nastale rahle padavine in do jutra že ponehale. V četrtek čez dan bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z rahlim dežjem. Spet bo pihal jugozahodni veter. Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile, v noči na petek zajele vso Slovenijo ter v petek čez dan postopno oslabele in ponehale. Nastale bodo nevihte z nalivi. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 m.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste